Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

روحی که همواره در میان ماست | محمدرضا حکیمی (کتاب «عقل سرخ» ـ فروردین ۱۳۸۳)

روحی که همواره در میان ماست

منبع: کتاب «عقل سرخ»
تاریخ: فروردین ۱۳۸۳

 

آنچه در ادامه می‌آید مقاله استاد محمد رضا حکیمی است که به طور مستقیم به وصیت‌نامه شرعی شریعتی (آذر ۱۳۵۵) مربوط می شود. ایشان در این مقاله برای اولین بار گزارشی ارائه می‌دهد از دلایل ناتمام ماندن پروژه‌ی «تنقیح و تصحیح» آثار شریعتی که از اواخر تابستان ۱۳۵۶ آغاز شده بود. مقاله «روحی که در همواره در میان ماست» در سال ۱۳۸۳ تقریر شده و در همان سال در کتاب  «عقل سرخ»، از سوی انتشارات دلیل ما به چاپ می رسد. این نوشته بار دیگر در مجموعه مقالاتی تحت عنوان «سه یار خراسانی»در سال ۱۹۹۳ (به کوشش مرتضی کیا و تحت نظارت استاد حکیمی) توسط انتشارات الحیات انتشار می یابد.

(بیشتر…)

هفتاد پایان‌نامه لبنانی درباره شریعتی

هفتاد پایان‌نامه لبنانی درباره شریعتی

محمد حسین بزای
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۳۱ خرداد ۱۳۸۳

 

محمدحسین بزای، پژوهشگر و مدیر مسئول انتشارات دارالامیر لبنان در گفتگو با خبرگزاری ایرنا گفته است:

«در دو دهه گذشته هفتاد پایان نامه فوق لیسانس و دکترا در دانشگاههای لبنان در شناساندن اندیشه های علمی و جامعه شناختی دکتر علی شریعتی متفکر ایرانی نوشته شده است. بزای که پیشتر آثار زنده یاد دکتر شریعتی را به عربی برگردانده و به چاپ رسانده است روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: «قرار است کتابشناسی این 70 پایان نامه با معرفی بخش های مهمی از آنها در یک جلد کتاب در بیروت چاپ شود.» وی به نقل از سلیمان الخطیب استاد رشته جامعه شناسی دانشگاه قاهره پایتخت مصر که از دوستداران اندیشه شریعتی است اضافه کرد: « نزدیک به یکصد پایان نامه فوق لیسانس و دکترا در دانشگاههای قاهره و اسکندریه مصر در باره مرحوم شریعتی نوشته شده که راهنمای 10 مورد از این پایان نامه ها را الخطیب بر عهده داشته است. بزای گفت: «سال جاری در نمایشگاه بین المللی کتاب در امیرنشین شارجه در امارات عربی متحده با یک مسلمان هندی آشنا شدم که از وجود ترجمه کتاب تشیع علوی و تشیع صفوی مرحوم شریعتی به یکی از زبان های رایج در آن کشور خبر داد.» مدیر مسئول انتشارات الامیر لبنان تاکید کرد که به زودی فصلنامه ای به سه زبان عربی، انگلیسی و فرانسوی با عنوان شریعتی از سوی این بنگاه در بیروت به چاپ خواهد رسید و در آن افزون بر انتشار مقاله های مربوط به دین شناسی دیدگاه اندیشمندان درباره مرحوم شریعتی نیز به چاپ خواهد رسید. وی افزود: « تا کنون ترجمه عربی چندین کتاب از مجموعه آثار دکتر شریعتی با شمارگان سه هزار نسخه مانند حج، فاطمه فاطمه است، پدر- مادر ما متهمیم؛ مذهب علیه مذهب،شهادت، تشیع علوی و تشیع صفوی، محمد خاتم پیامبران، امت و امامت، بازگشت به خویش، حسین وارث آدم و اسلامشناسی با موافقت خانم پوران شریعت رضوی همسر زنده یاد دکتر شریعتی به چاپ رسیده است. بزای اضافه کرد: « کتاب های تاریخ ادیان، تاریخ تمدن و کویر دکتر شریعتی به زبان عربی ترجمه شده و قرار است به تدریج چاپ و منتشر شود. کتاب شهادت دکتر شریعتی را امام موسی صدر رهبر ناپدید شده شیعیان لبنان  به عربی بازگردانده و انتشارات الامیر این ترجمه را به چاپ رسانده است.» به گفته این پژوهشگر، ابراهیم دسوقی شتا نویسنده و ایران شناس مصری برای نخستین بار کتاب «بازگشت به خویشتن» دکتر شریعتی را در سال 1984 میلادی به زبان عربی ترجمه کرد و او بود که شریعتی را به جامعه دانشگاهی مصر و کشورهای عرب شناساند. این ناشر لبنانی خاطر نشان کرد که کتاب های شریعتی افزون بر لبنان در کشورهای سوریه، بحرین، اردن، امارات متحده عربی، مصر، الجزایر، مغرب و تونس راه یافته ومورد استقبال محافل علمی در این کشورها قرار گرفته است به طوری که در فاصله زمانی نزدیک به دو دهه آثار شریعتی مانند کتاب های اندیشمندان مصری چون سید قطب دوستداران بسیاری پیدا کرده است.

(بیشتر…)

بازگشت معلم شهید به خاک وطن (روزنامه اعتماد ـ ۱۸ آبان ۱۳۸۳)

بازگشت معلم شهید به خاک وطن

منبع: روزنامه اعتماد
تاریخ: ۱۸ آبان ۱۳۸۳

 

به دنبال تصویب طرح تعریض خیابان زینبیه در دمشق که ماندگاری مقبره دکتر علی شریعتی را با تهدید جدی مواجه کرده است، نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی واکنش های متفاوت از اقدامات پیش بینی شده در تعریض این خیابان انتقاد کرده و خواستار پی گیری جدی مسئولان شدند.

به گزارش میراث خبر با گذشت نزدیک به ۳۰ سال از زمان نخستین رایزنی های مقامات مسئول در مورد انتقال پیکر دکتر شریعتی یکی از برجسته‌ترین روشنفکران مبارز دوران حاضر اکنون اقدامات عمرانی دولت سوریه در تعریض خیابان زینبیه محل دفن این اندیشمند را با مشکلات جدی مواجه کرده و بر اساس اخبار ارایه شده  با احداث اتوبانی جدید  در این خیابان مقبره دکتر شریعتی به طور کامل تخریب می شود. برخی نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت و گوی اختصاصی با میراث خبر اعلام کردند برای حفظ حرمت مشاهیر کشور از آن جمله دکتر علی شریعتی باید اقدامات جدی آغاز شود و در صورت نیاز پیکر این اندیشمند مبارز به کشور بازگردانده شود.

(بیشتر…)

اصلاح یا انقلاب | حمید رضا جلایی‌پور (کانون پژوهشی – فرهنگی دکتر علی شریعتی اصفهان ـ اردیبهشت ۱۳۸۱)

اصلاح یا انقلاب

حمیدرضا جلایی پور

منبع: مجله دانشجویی کاریز

تاریخ: بهار ۱۳۸۳

در مراسمی تحت عنوان «هجرت ۲۳» که در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۱ از طرف کانون پژوهشی-فرهنگی دکتر علی شریعتی در تالا آوینی دانشگاه اصفهان ترتیب داده شده بود، دکتر حمید ضا جلایی پور در سخنرانی‌ای تحت عنوان «اصلاح یا انقلاب» به مقایسه افکار و نقش دکتر شریعتی و دکتر سروش در جنبش‌های اجتماعی سه دهه اخیر ایران پرداخته است. مقایسه میان دو جنبش اجتماعی ـ انقلابی در انقلاب اسلامی و جنبش اصلاحی یا جنبش مردم سالاری یا جنبش دوم خرداد که از سال ۷۶ به جریان افتاده است موضوع اصلی این سخنرانی بوده است. این سخنرانی به شرح زیر است.

اصلاح یا انقلاب | حمیدرضا جلایی‌پور.pdf

ویژه‌نامه (نشریه نامه ـ خرداد و تیر ۱۳۸۳)

1 002

عبور از شریعتی

منبع: نامه شماره ۳۰

تاریخ: خرداد و تیرماه ۱۳۸۳

 

نشریه «نامه» به مناسبت بیست و هفتمین سالگرد شهادت شریعتی ویژه‌نامه‌ای تحت عنوان « عبور از شریعتی»  شماره ۳۰ خود را به شریعتی اختصاص داده است. سوال مرکزی این ویژه‌نامه عبارت است از : «آیا پس از شریعتی روشنفکری دینی گامی به پیش فرا نهاده است؟» چهره‌هایی که به این پرسش پاسخ داده‌اند به شرح ذیل می‌باشند:

مقصود فراستخواه: «روشنفکری دینی پس از شریعتی»

فریبرز رئیس دانا:« بلای جان اندیشه شریعتی»

غلامعباس توسلی:« شریعتی گزینه‌ای بی‌بدیل»

علیرضا علوی‌تبار:« سیر پیش رونده»

سید محمد سیف‌زاده:« روشنفکر دینی از شریعتی تا امروز»

مسعود پدرام:«عبور از عبور»

محمدجواد غلامرضا کاشی:«شریعتی پایدار اما کم فروغ»

سعید مدنی:«نقادان امروز شریعتی»

محمد امین قانعی راد:« جغرافیای معرفت و اکولوژی اصلاح»

 

نشریه نامه شریعتی ۳۰

شریعتی پایدار اما کم فروغ | محمد جواد غلامرضا کاشی (ماهنامه نامه ـ خرداد و تیر ۱۳۸۳)

سخنرانی-دکتر-غلامرضا-کاشی-علم-و-سیاست-۱

شریعتی پایدار اما کم فروغ

نسبت میان زمانه ما و شریعتی

محمد جواد غلامرضا کاشی

منبع: ماهنامه نامه

تاریخ: خرداد و تیر ۱۳۸۳

 

ماهنامه نامه ویژه نامه‌ای به مناسبت بیست و ششمین سالگرد شهادت علی شریعتی به چاپ رسانده است. در این ویژه نامه مقالات متعددی در باره نسبت شریعتی و زمانه ما به چاپ رسیده است؛ از جمله مقاله‌ای از دکتر جواد کاشی تحت عنوان: شریعتی پایدار اما کم فروغ.

(بیشتر…)

شريعتی، الگوی ‌آرمانی توسعه و تجلی آن در قانون‌ اساسی سال ۱۳۵۸ | محمد حسین رفیعی (چشم انداز ایران ـ تیر ۱۳۸۳)

محمد حسین رفیعی

شريعتی، الگوی ‌آرمانی توسعه و تجلی آن در قانون‌اساسی سال ۱۳۵۸

دكترمحمدحسين رفيعي

منبع: ماه نامه چشم انداز ایران

تاریخ: تیر ۱۳۸۳

«… شريعتي آرمان، ايدئال و تبيين مشخصي از آرمان و ايدئال خويش داشته است. او ديدي كاربردي به اسلام داشته و درجهت تحقق جامعه ايدئال و ساخت انسان ايدئال كوشيده است. او به خاطر نوشتن ننوشته و به خاطر سخن گفتن، سخن نگفته است. او از هر نوشته و هر سخني، به‌خصوص در دوران 46 تا 52 كه ظهور گسترده او در عرصه عمومي است، هدفي در راستاي آرمان و ايدئال خود داشته است.»

(بیشتر…)

پدر، مادر، خودتان متهمید! | ابراهیم نبوی (گویا نیوز ـ فروردین ۱۳۸۳)

index

پدر، مادر، خودتان متهمید!

ابراهیم نبوی

منبع: گویا نیوز

تاریخ: فروردین ۱۳۸۳

 

آنچه در پی می‌آید دو نوشته از  ابراهیم نبوی – طنزپرداز و نویسنده- است که در فروردین 1383 منتشر شد. ابراهیم نبوی در نوشته اول تنها جملاتی از کتابهای شریعتی نقل کرده و هیچ اظهار نظری در ان مورد نکرده است. او چند روز بعد نوشته مفصلتری منتشر می کند و این بار شریعتی را از دیدگاه خود مورد نقد قرارمی‌دهد . این نوشته ها در سایت اینترنتی گویا نیوز منتشر شده است.

(بیشتر…)