Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

شریعتی و پروتستانتیسم اسلامی (دانشگاه شهید بهشتی تهران ـ آذر ۱۳۸۱)

photo_2017-06-17_14-04-34

شریعتی و پروتستانتیسم اسلامی

مراسم هفتادمین زادروز شریعتی
مکان: دانشگاه شهید بهشتی تهران
تاریخ: آذر ۱۳۸۱

 

 مراسم هفتادمین زادروز شریعتی با حضور جمعی از دانشجویان در تالار مولوی دانشکده ادبیات دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. دراین مراسم سوسن شریعتی، دکتر پیمان و رضا علیجانی حضور داشتند. سوسن شریعتی در باره «نسبت اندیشه‌های شریعتی و تجربه جوانی» گفت و بر خصلت زنده اندیشه‌های او و تداوم حضورش  در میان جوانان و آن هم پس از سه دهه تآکید کرد. وی با نگاهی به سه دهه حضور شریعتی در جامعه و گفتگو با سه نسل به فهم تکه پاره و برداشت های مقطع از اندیشه های او اشاره کرد و اینکه چگونه هر بار به گونه ای فهم شده و هر بار در نسبت با پروژه ای. سوسن شریعتی بر ضرورت بازخوانی اندیشه‌های شریعتی همچون پروژه‌ای فرهنگی و یکپارچه تآیید کرد.

رضا علیجانی، سخنران دیگر این مراسم در زمینه «نوگرایی دینی در ایران» سخنرانی کرد. وی گفت: «در دهه پنجاه افرادی بودند که با روش چریکی مبارزه می کردند. ولی مبارزه  آنان برای ایجاد تحول فرهنگی در جامعه بود. در نوگرایی دینی، مذهب یک بخش ریشه ای سنتی است که تغییر و تحول در آن باید بر مبنای شناخت کافی از بخش سنتی باشد تا تحولات به خوبی صورت گیرد. دموکراسی، آزادیخواهی و مذهب نباید در مقابل هم قرار گیرند و باید در دموکراسی احترام به سنت های مذهبی گذاشته شود». با ممانعت مسئولین دانشگاه از سخنرانی دکتر پیمان این مراسم با پخش فیلم و صرف افطار به پایان رسید.

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی (حسینیه ارشاد تهران ـ ۲۹ خرداد ۱۳۸۱)

شریعتی، پیام آور امید

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی
مکان: حسینیه ارشاد
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در حسینیه ارشاد برگزار شد. در این مراسم سوسن شریعتی، دکتر میناچی، تقی رحمانی و احمد قابل سخنرانی کردند. سوسن شریعتی که پس از بیست سال غیبت به ایران برگشته بود و برای اولین بار در این جمع سخن می گفت صحبت کردن از شریعتی را آن هم در حسینیه ارشاد شبیه جان کندن دانست. او در سخنرانی ای که «شریعتی، پیام آور امید» نام داشت  شریعتی را متفکری مسئله ساز نامید« چرا که ما را به چالش بی وقفه با خود، با اجتماع و قدرت های حاکم دعوت می کند.» سوسن شریعتی پروژه شریعتی را رفرم دینی دانست که با مولفه هایی چون «نقد منابع سنتی معرفت دینی با تکیه بر علم و زمان، فهم و شناخت زمان تاریخی و اجتماعی و رویکردی گشوده و نقادانه به منابع معرفتی غربی» تعریف می شود. طرح اندازی انسان آلترناتیو و رها شده از دو گانه های سنت و مدرن ، شرق و غرب و…

در این مراسم احمد قابل نیز درباره موقعیت و «رسالت روشنفکران دینی» سخن گفت :«روشنفکر واقعی کسی است که از شجاعت بیان مطالب علمی خود برخوردار باشد. نقادی از ویژگی های اساسی نسل روشنفکر دینی امروز است و جای تآسف است که روشنفکران دینی ما نسبت به متونی که مورد تآکید دین هستند، بی توجه اند.

 

منبع: روزنامه حیات نو (۳۱ خرداد ۱۳۸۱)

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در بروجرد (حسینیه بقیة الله بروجرد ـ خرداد ۱۳۸۱)

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در بروجرد

مکان: بروجرد، حسینیه بقیه الله
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی و نیز بزرگداشت شهید چمران، رجبعلی مزروعی رئیس انجمن صنفی روزنامه نگاران در جمع  فعالان سیاسی، ائتلاف دوم خرداد و نمایندگان رسانه های گروهی  شهر و به مناسبت مراسم بزرگداشت شریعتی و چمران در بروجرد سخن گفت و ضمن نقد تحجر و تفکری که با مقاومت در برابر امر نو می خواهد مصونیت ایجاد کند اشاره کرد که : «شریعتی و چمران اندیشمندانی بودند که متناسب با مقتضیات و شرایط آن روزگار توانستند نقش و رسالت خود را به خوبی ایفا کنند. دکتر شریعتی یک چهره علمی، فکری بود و دکتر چمران از چهره های عملیاتی، اجرایی و صف شکن که هر دو از آبشخور تفکرات اسلامی سیراب شده اند. آنهایی که فکر می کنند با زور، تهدید و خشونت می توانند جوامع جدید و از جمله جامعه ما را اداره کنند دچار اشتباهند».

این جلسه با ایجاد اغتشاش توسط نیروهای فشار و شعارهای تند نظیر «منافقین مجلس اخراج باید گردند» و…نیمه تمام ماند. این مراسم که در مسجد بقیه الله شهر بروجرد و در محله فقیر نشین برگزار می شد با دخالت نیروهای انتظامی به پایان رسید.

میزگرد «شریعتی، مدرنیسم و پست مدرنیسم» (تهران، پژوهشکده علوم انسانی جهاد دانشگاهی ـ خرداد ۱۳۸۱)

شریعتی، مدرنیسم و پست مدرنیسم

میزگردی به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی
مکان: تهران، پژوهشکده علوم انسانی جهاد دانشگاهی
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

همزمان با سالگرد شهادت شریعتی، میزگرد«شریعتی، مدرنیسم و پست مدرنیسم» در پژوهشکده علوم انسانی و اجتماعی جهاد دانشگاهی برگزار شد. محمد امین قانعی راد، مسعود پدرام، بیژن عبدالکریمی دراین میز گرد به تشریح دیدگاههای شریعتی پرداختند. شریعتی همچون متفکری که سنت و مدرنیسم را توآمان نقد می کرده است نتیجه گیری کلی این مراسم بود.

منبع: روزنامه ایران (خرداد ۱۳۸۱)

همایش «شریعتی و نسل سوم» (فرهنگسرای ارسباران تهران ـ خرداد ۱۳۸۱)

شریعتی و نسل سوم

همایشی به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی
مکان: فرهنگسرای ارسباران تهران
زمان: ۳۰ خرداد ۱۳۸۱

 

همایش «شریعتی و نسل سوم» از سوی جمعی از سازمان های غیر دولتی جوانان در فرهنگسرای ارسباران تهران به تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۸۱ برگزار شد. در این همایش آقایان فاضل میبدی، هاشم آغاجری و مرتضی میرباقری سخنرانی کردند.

هاشم آغاجری در این مراسم گفت:«شریعتی گفته بود پدر، مادر ما متهمیم اما من می گویم نهادهای مذهبی، نهاد حکومت و قدرت شما متهم هستید. نسل امروز نسلی است که در نهاد و نظام های ما آموزش دیده است. ببینیم در این 10-15سال گذشته به این نسل چه منتقل کرده ایم، چه خدایی به او معرفی کرده ایم، خدایی همچون میرغضب که باید از هر سو برخود لرزید؟ نهادهایی که ما درست کرده ایم  تا ایدئولوژی و دین و هویت را برای نسل جدید بسازند، به جوان ها چه چیزی را انتقال داده اند. امروز آنچه می تواند این نسل را مخاطب خود قرار بدهد نه یک اسلام اقتدارگراست بلکه یک اسلام معنوی و اخلاقی است که باید با توجه به شرایط امروز توسط نهادهای مدنی، کانون ها و تشکل های مدنی که در قدرت نیستند، تولید و تکثیر شود. پس از انقلاب امیدوار بودیم اسلام به صورت پیشرفته تر و نظام یافته تر نسل بعد را مخاطب قرار دهد اما به دلیل همان دولتی شدن اسلام، شریعتی و اندیشه او سرکوب شد. خصوصا از دهه دوم انقلاب اسلامی و در سال های 67-68 ما شاهد این شیفت فاجعه بار بودیم. روحانیونی  که در سال 56 نمی توانستند جوانان را مخاطب قرار دهند و به دلیل تفکر خاص منزوی شدند، حالا در سال های 67 آمدند و ایدئولوگ شدند. مشکل ما این است ایدئولوژی رسمی که در دهه اخیر ترویج می شود نه تنها گفتمان روزآمد و نو شده نسل بعد نبود بلکه گفتمان ارتجاعی ای بود که از پس خانه ها و از درون صندوقچه ها استخراج شده بود و تنها هنرش این بود که بر قدرت تکیه داشت و به زور رسانه های دولتی و تریبون های مربوط به حکومت خود را مطرح کرده بود. انتظار دارید با این نسل که مخاطب این گفتمان قرار گرفته بود، با جوان ها ارتباط برقرار کند؟».

منبع: روزنامه نوروز ۱ تیر ۱۳۸۱

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی (خانه معلم همدان ـ خرداد ۱۳۸۱)

شریعتی و پروتستانتیزم اسلامی

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی
مکان: خانه معلم همدان
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در همدان به تشنج کشیده شد  و ناتمام ماند. در این مراسم که قرار بود هاشم آغاجری، عضو ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، سخنرانی کند مورد حمله نیروهای فشار قرار گرفت و آغاجری که به دعوت گروههای دوم خردادی همدان به مناسبت سالگرد شهادت شریعتی پیرامون «شریعتی و پروتستانتیزم اسلامی »سخن می گفت مجبور به نیمه تمام گذاشتن،سخنانش شد. واکنش های مخالفان هنگامی آغاز شد که آغاجری از مرجع تقلیدی سخن می گفت که در برخی زمینه ها نظر مخالف می دهد و مورد هجوم قرار می گیرد. جلسه با دخالت ماموران انتظامی پایان یافت. قبل از این حادثه هاشم آغاجری در بخشی از سخنانش گفت: «توجه نسل حاضر به دکتر شریعتی بیشتر شده است. این امر در تیراژ آثار ایشان مشهود است. به رغم اینکه چند صباحی عده ای می کوشیدند خورشید را گل آلود کنند و نسل امروز را از شریعتی جداسازند، توجه این نسل به شریعتی بیشتر شده است.» او گفت: «اسلام حکومتی، یک دین آمرانه است که تبدیل به ابزار قدرت شده است و نیازمند پذیرفتن پروتستانتیزم، نوگرایی و پروژه اصلاحی است.»

 

مطالب مرتبط:

متن کامل سخنرانی هاشم آقاجری در دانشگاه همدان (۱ دی ۱۳۸۱ ـ دانشگاه همدان)

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی (شهر کرد ـ خرداد ۱۳۸۱)

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی

مکان: مجتمع فرهنگی آموزش و پرورش شهر کرد
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شریعتی و نیز بزرگداشت شهید چمران در شهر کرد با حضور نماینده همدان در مجلس، آقای لقمانیان در مجتمع فرهنگی آموزش و پرورش شهر کرد برگزار شد. لقمانیان در این مراسم ، حکومت‌هایی که با روش‌های بسته و با تحکم می‌چرخند را نقد کرد و بیان داشت: « حکومت‌های مردمی با تشکیل احزاب و تشکل های سیاسی، انجمن‌های علمی و ادبی، اطلاع رسانی به صورت شفاف و ارزان شکل می‌گیرد و کاستی‌ها و نواقص به زودی مشخص می‌شود و همین حضور و حرکت های مردمی خود موجب ادامه حکومت می‌شود. نمی‌توان بدون جلب رضایت عامه مردم قانون تصویب کرد. مردم ایران از حقوق مساوی برخوردارند. هیچ مقامی حق ندارد آزادی های مشروع را با عنوان  حفظ استقلال از مردم سلب کند.» در پایان این آیین، لقمانیان به سوالات مطرح شده پاسخ گفت.

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی (بروجن ـ خرداد ۱۳۸۱)

بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی

مکان: بروجن
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

به مناسبت مراسم سالگرد شریعتی و چمران دکتر صلواتی استاد دانشگاه اصفهان و مدیر مسئول هفته نامه «نوید اصفهان»، در شهر بروجن سخنرانی کرد. او در این مراسم چنین گفت: «شریعتی هرگز جامعه های بسته و حکومت های استبدادی را قبول نداشت و با این گونه حکومت ها به ستیز بر می خواست و با افکارش روشنگری در جامعه ایجاد می کرد. برای مردان خدا، دانشگاه، دبیرستان و زندان فرقی ندارد و دکتر شریعتی در چنین شرایطی افکار و اندیشه های خود را بیان کرد. شریعتی شدن ایمان، اخلاص و تلاش می خواهد و او شبانه روز کار کرد تا شریعتی شد. »

در حاشیه این همایش، نمایشگاه آثار شریعتی شامل ۱۷۰ عنوان کتاب و ۵۰ نوار کاست دایر شده بود.

همایش «شریعتی، ایدئولوژی، جوانان» (بجنورد ـ خرداد ۱۳۸۱)

photo_2017-06-17_13-53-19

 

شریعتی، ایدئولوژی، جوانان

همایشی به مناسبت بیست و پنجیمن سالگرد شهادت شریعتی
مکان: بجنورد
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

«همایش شریعتی، ایدئولوژی، جوانان» در شهر بجنورد با حضور فعالان سیاسی و فرهنگی شهر برگزار شد. آقایان ناصر آملی، سردبیر سابق نشریات پیام هامون و توس و دکتر اکبری، مدرس دانشگاه در این مراسم سخنرانی کردند. آملی دراین مراسم از شریعتی همچون  انسانی عصیانگر سخن گفت و اینکه همین خصلت را باید به اندیشه های او نیز تسری داد: «این ویژگی در عرصه اندیشه ورزی و مبانی نظری شریعتی اساس مبارزه وی با سنگ شدن سنت ها بود و اگر ما وی را تبدیل به سنت کنیم به شریعتی خیانت کرده ایم.» آملی تفکر شریعتی را دارای این خصایص تعریف کرد: «غربت عجیب، خلاقیت فکری و تیپ سازی ماهرانه و همه جانبه از خصوصیات این متفکر زنده یاد است.»

دکتر اکبری، مدرس دانشگاه نیز در این مراسم گفت: «نقد شدن آرای شریعتی بر ماندگار شدن نظریات و یاد وی در جامعه کمک کرده است. تقدس گرایی، تحجرطلبی و تعصب اجازه نقد یک الگو را به جامعه نمی دهد و در نتیجه بسیاری از الگوها ناشناخته می مانند….جوان ما اگر به دنبال درمان است باید به اندیشه های افرادی از قبیل شریعتی با استدلال روی آورد که اگر چنین کرد درمان می یابد» اکبری بیماری نسل جوان امروز را بی هویتی عنوان کرد و افزود:«امروز دست روی هر قشری از جامعه می گذاریم، بیمار و هویت خود را فراموش کرده است».

منبع: روزنامه حیات نو (۳۰ خرداد ۱۳۸۱)

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در مزینان (مزینان ـ خرداد ۱۳۸۱)

photo_2017-06-17_13-59-17

مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در مزینان

مکان: روستای مزینان
زمان: خرداد ۱۳۸۱

 

به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در محل زادگاهش روستای مزینان مراسمی با حضور وزیر کشور، موسوی لاری برگزار شد. وزیر کشور در این مراسم گفت: «مهمترین دغدغه شریعتی ایستایی و خواسته اش حرکت و پویایی بود. شاید هیچ دانشمند و اندیشمندی به اندازه شریعتی لااقل در دوران معاصر ما مورد توجه دوستان و دشمنانش نبوده است. هنر شریعتی این بود که هر آنچه نسل جست و جو گر آن روز جست و جو می کرد از واژه ها، کلمات و مفاهیم فراموش شده اسلامی استخراج و در اختیار نسل جست و جو گر قرار می داد.» موسوی لاری آزادیخواهی، پویایی و بالندگی جامعه را خواست نسل آن روز دانست و افزود: « شکستن طلسم استبداد و دیکتاتوری خواست آن نسل است. دکتر شریعتی در مقابل بی عدالتی ها و دیکتاتوری ها فریاد می کشید و اندیشه خود را محصور در یک تشکیلات فکری و ابستگی به یک تشکیلات نمی دانست.» استاندار خراسان نیز در این مراسم گفت:«هیچگاه آثار دکتر شریعتی را از یاد نخواهیم برد.»