[]

عالم‌ترین روحانیون مدافع شریعتی بودند | گفت‌وگو با محمدمهدی جعفری (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

عالم‌ترین روحانیون مدافع شریعتی بودند

گفت‌وگو با محمدمهدی جعفری
منبع: ماهنامه سیاسی و فرهنگی نسیم بیداری (شماره ۷)
تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

حامد خازنی  |  هم‌صحبتی با استاد محمدمهدی جعفری که در زمره موثق‌ترین منابع تاریخ انقلاب اسلامی است، گفت‌وگو را به مسیر دیگری غیر از سؤالات محوری ویژه‌نامه می‌کشاند. تفکیک مخالفان سیاسی از مخالفان اعتقادی و عدم تمایل شهید مطهری به انتشار عمومی نامه‌اش درباره دکتر شریعتی به امام، از نکات جالب این مصاحبه است.

(بیشتر…)

ویژه‌نامه‌ی ماهنامه نسیم بیداری (خرداد ۱۳۸۹)

ویژه‌نامه‌ی ماهنامه نسیم بیداری

تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

ماهنامه‌ی نسیم بیداری به مناسبت سالگرد شهادت شریعتی بخش عمده‌ی مطالب شماره‌ی خرداد ۱۳۸۹ خود را به وی اختصاص داده است. از چهره‌هایی که مقالات و یا گفت‌وگوهای ایشان در این شماره به چاپ رسیده می‌توان به هاشم آغاجری، عماد افروغ، محمدمهدی جعفری، سعید حجاریان، پرویز خرسند، سروش دباغ، علیرضا رجایی، رضا علیجانی، بیژن عبدالکریمی اشاره کرد. صفحات ویژه‌ی شریعتی در این شماره از نسیم بیداری در قالب چهار فایل پی‌دی‌اف در ادامه‌ی مطلب موجود است.

(بیشتر…)

درد ِ دین شریعتی، فلسفه اجتماعی داشت | گفت‌وگو با عبدالحسین خسروپناه (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

درد ِ دین شریعتی، فلسفه اجتماعی داشت

گفت‌وگو با عبدالحسین خسروپناه
منبع: ماهنامه سیاسی فرهنگی نسیم بیداری (شماره هفتم)
تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

حامد اسلامی  |  حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه از جمله نسل جدید فضلای حوزوی است که به مسأله نواندیشی دینی توجهی خاص دارد. این روحانی جنوبی که از محضر علمایی چون حسن‌زاده آملی، جوادی آملی، سبحانی و مصباح یزدی بهره‌مند شده، مدرک دکترای کلام اسلامی را از مؤسسه امام صادق(ع) گرفته است. وی که تاکنون در مراکز گوناگون حوزوی و دانشگاهی تدریس کرده است، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است. از جمله آثار مهم خسروپناه، آسیب‌شناسی دین پژوهی معاصر است که به تازگی منتشر شده است. وی در این کتاب پس از ارائه توضیحاتی مقدماتی، اقدام به نقد کارنامه سه تن از مهم‌ترین روشنفکران دینی معاصر یعنی بازرگان، شریعتی و سروش کرده است. گفت‌وگو با دکتر خسروپناه با دشواری‌های بسیاری همراه بود که قسمت اعظم آن به مشغله‌های متعدد ایشان برمی‌گشت. در این گفت‌وگو، خسروپناه ارزیابی و نقد دقیقی را از آرا و اندیشه‌های مرحوم دکتر شریعتی ارائه کرده است.

(بیشتر…)

داستان دکتر و روحانیون | علی‌اشرف فتحی (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

داستان دکتر و روحانیون

علی‌اشرف فتحی
منبع: ماهنامه سیاسی فرهنگی نسیم بیداری (شماره هفتم) ○ تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

تعامل دکتر شریعتی با روحانیت آنقدر چالش برانگیز و پرابهام بوده است که حتی گذر زمان نیز نتوانسته پرده از راز این مسأله جنجالی تاریخ معاصر ایران بردارد. هنوز هم قرائت‌های گوناگونی از نگرش شریعتی به روحانیت مطرح می‌شود. اساسا این مسأله نیز همانند شخصیت و دیگر اندیشه‌های دکتر، هنوز هم مورد بحث و جدل روشنفکران و اندیشمندان است و کمتر می‌توان به باور واحد، جامع و یکپارچه‌ای دست یافت.

(بیشتر…)

شریعتی بعد از سی و سه سال | احسان شریعتی (روزنامه شرق ـ ۳۰ خرداد ۱۳۸۹)

شریعتی بعد از سی و سه سال

احسان شریعتی
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۹

 

امروز ۲۹ خرداد ۸۹ سی‌وسومین سال‌یاد دکتر در سکوت و تأمل برگزار شد. سکوتی وزین که هیچ پارازیت هوشمندی نمی‌توانست آنرا بشکند. سکوتی سرشار از ناگفته‌ها و بزرگداشتی گویاتر از هر سالگرد پر سر و صدای دیگر. سی‌وسه سال پیش در چنین روزی پیکر بی‌جان علی شریعتی را که اندی پیش‌تر از ظلمت زندان سکندر پریده بود، نقش بر زمین یافتند.

(بیشتر…)

مشروطه‌شناسی شریعتی | حسین میرزا نیا (سایت پایگاه جامعه تاریخ معاصر ایران ـ مرداد ۱۳۸۹)

index

مشروطه شناسی شریعتی

حسین میرزا نیا

منبع: سایت پایگاه جامعه تاریخ معاصر ایران

تاریخ: ۲ مرداد ۱۳۸۹

 

از جمله انتقاداتی که در چند ساله ی اخیر از سوی برخی از روشنفکران به دکتر شریعتی وارد شده است این بوده است که شریعتی به سر فصل مهمی از تاریخ معاصر ایران یعنی انقلاب مشروطه در نفی یا اثبات نپرداخته است و این امر مهم را مسکوت گذارده است و در نتیجه به ملامت او پرداخته اند!

(بیشتر…)

لغو سی و سومین سالگرد شهادت شریعتی با عنوان «بازانديشی ميراث» (خرداد ۱۳۸۹)

170

بازانديشی ميراث

صفحات اينترنتی ويژه سی و سومين سالگشت شريعتی

 

* موج واکنش‌های دوستداران انديشه و راه و منش معلم شريعتی نسبت به منع مراسم‌های بزرگداشت وی همچنان ادامه دارد و سعی می‌کنيم بتدريج بخش‌هایی از آنها را منعکس کنيم، انعکاس مطالب طبعا بمنزله توافق با محتوای آنها نبوده، صرفا بمنظور اطلاع رسانی درج می شوند. با درود

(بیشتر…)

احترام به آموزگاری که پرسش‌گری آموخت | حمیدرضا تکاپو (خرداد ۱۳۸۹)

احترام به آموزگاری که پرسش‌گری آموخت

حمیدرضا تکاپو

 

بیست و نهم خرداد ماه ۸۹، سی و سومین سالروز درگذشت مرحوم دکتر علی شریعتی، محقق، مورخ و جامعه شناس ایران است، که بنا به تصدیق بسیاری، از تاثیرگذاران و گفتمان سازان انقلاب ایران بود، تا ولتر* آن انقلاب نامیده شود. وی سالها پیش از مرگش، در کتاب «کویر» و در وصف برخی انسانها گفته بود “شگفت انگیز ترین آدمها، در زمان بودشان چنانند که ما نمی‌توانیم حضورشان را دریابیم. اما وقتی که از پیش ما می‌روند، آهسته آهسته درک می‌کنیم. باز می‌شناسیم. می فهمیم که آنان چه بودند. چه می‌گفتند و چه می‌خواستند…”

(بیشتر…)

شریعتی مجدد بود و نه متجدد | سعید حجاریان (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

شریعتی مجدد بود و نه متجدد

سعید حجاریان

منبع: نسیم بیداری

تاریخ: خرداد ماه ۱۳۸۹

 

گفت‌وگوی علامرضا هزاوه‌ای با سعید حجاریان: «انقلابْ معلم زیاد داشت. بسته به طبقات و گروه‌هایی که در آن شرکت داشتند معلم‌های گوناگونی بودند… اما در بین روشنفکران مذهبی، قطعاً دکتر شریعتی معلم انقلاب بود.»

(بیشتر…)

فراخوان شریعتی رویاروی شریعتی | محمد جواد غلامرضا کاشی (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

images

فراخوان شریعتی رویاروی شریعتی

محمدجواد غلامرضا کاشی

منبع: نسیم بیداری

تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

 ماهنامه سیاسی فرهنگی نسیم بیداری در ویژه نامه سی و سومین سالگرد شهادت دکتر شریعتی گفتگویی توسط میثم محمدی و حامد خازنی با محمد جواد کاشی تحت عنوان « فراخوان شریعتی رویاروی شریعتی» به چاپ رسانده است.

(بیشتر…)