سمینار شریعتی و آینده علوم انسانی (پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی – آذرماه ۱۳۹۴)
سمینار شریعتی و آینده علوم انسانی
برگزاری سمینار در روز ۲۳ آذر ماه ۱۳۹۴
انجمن جامعه شناسی ایران با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، سمینار بین المللی «شریعتی و آینده علوم انسانی» را در ۲۳ آذر ماه سال جاری با حضور سخنرانان ایرانی و خارجی برگزار کرد .
این سمینار با دبیر مسئولی آقایان دکتر محمد امین قانعی راد و دکتر سید جواد میری در پنجم مردادماه سال ۱۳۹۴ با فراخوان مقاله شروع به کار کرد. پاسخ به این فراخوان عبارت بوده است از هشتاد مقاله (۶۲ مقاله به زبان فارسی و ۳۰ مقاله به زبان انگلیسی ) که از سوی پژوهشگران و دانشگاهیان ایرانی و خارجی ارسال شده است. اگر چه در آغاز قرار بود سمینار شریعتی و آینده علوم انسانی در دو روز پیاپی برگزارشود اما به دلیل همزمانی با هفته پژوهش و محدودیت زمان و مکان این همایش در روز دوشنبه ۲۳ آذر ماه در دو تالار اندیشه و وحدت از ۳۰/۷ صبح تا ۲۱ شب بطور هم زمان و با حضور گرم شرکت کنندگان به سر انجام رسید .
هشتادو دومین زادروز شریعتی ( دانشگاه خوارزمی -آذر ۱۳۹۴)
سوءتفاهمی بزرگ در مورد شريعتي.
روز شنبه ٣٠ آبان، نشست «شریعتی و امروز» به مناسبت تولد دکتر شریعتی، از سوی انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی در سالن غدیر دانشکده علوم انسانی برگزار شد. در این نشست، دکتر قدیر صدری، استاد اندیشه سیاسی و احسان شریعتی، فیلسوف سیاسی معاصر و فرزند دکتر شریعتی، سخنرانی کردند.
نشست دانشجویی: « شریعتی و بنیامین» ( دانشگاه علوم اجتماعی ـ تهران ۱۳۹۴)
تاریخنگری شریعتی،
نزدیکتر به هگل یا به بنیامین؟
احسان شریعتی
پاسخ به این پرسش نخست نیازمند آشنایی مقدماتی با فلسفهی تاریخ هگل است، که بر پایهی تعمیمِ نظریهی «عدل الهی-تئودیسه»ی لایبنیتس در عرصهی تاریخ بنا شده بود. لوک فری، فیلسوف فرانسوی، بروشنی نسبت این دو نظریه را نشان داده است: تئودیسه از سه (و پنج) اصل تشکیل شده است: علاوه بر اصل (منطقی عدم) تناقض، اصل دلیل یا جهت کافی میآموزد که هیچ چیز در جهان بی علت به وجود نمیآید: ایدئالیسم در اینجا، بهمعنای اخص کلمه، معادل راسیونالیسم است؛ و راسیونالیسم پایهی هر علمی است، حتی مخالفین ایدئالیسم همچون مارکس، فروید و نیچه نیز هنگامی که میکوشند تحلیل و علتیابی و تبیین کنند؛ خواه شیوهی زیست-و-تولید باشد، یا کاوشِ ساز-و-کارِ روانِ آدمی، یا جنگِ رانهها و سائقههای حیاتی، به این معنا رویکردی ایدئالیستی دارند که برای ظهور هر پدیده بهیک دلیل وجودی (غالبا تقلیلگرایانه) قائل اند. پس در این معنای عام، ایدآلیسم-راسیونالیسم، ایناستکه تمام پدیدههای عالم روی حساب و کتاب و دلیلی به وجود آمده است.
سی و هشتمین سالگرد شهادت دکتر شریعتی ( بنیاد شریعتی – خرداد ۱۳۹۴)
«عرفان در نگاه شریعتی»
بنیاد فرهنگی دکتر شریعتی به مناسبت سیوهشتمین سالگرد شهادت دکتر علی شریعتی نشستی با عنوان «عرفان در نگاه شریعتی» برگزار کرد. در این نشست به ترتیب :
خانمها: نرگس سوری (بُعد اجتماعی عرفان رهاییبخش)، احسان شریعتی (مبنایِ فلسفیِ «کویریات»: در نسبتِ عرفانِ شرقی و فلسفهی اگزیستانس)، سعید رضادوست (تاثیرات مولوی بر هبوط)، مهسا اسدالهنژاد (احساس عرفانی و نقد سنت تصوف)، محمدلطیف عباسپناه (رُزاس دولاشاپل کیست؟)، سخنرانی کردند.
در انتها مجلس با پرسش و پاسخ میان حضار و سخنرانان پایان یافت.