Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

غرب ناخواسته، غرب دست‌نیافتنی | مراد ثقفی (فصلنامه گفتگو ـ زمستان ۱۳۷۳)

غرب ناخواسته، غرب دست‌نیافتنی

نگاهی به غرب‌شناسی دکتر علی شریعتی

مراد ثقفی
منبع: فصلنامه گفتگو (شماره ۶)
تاریخ: زمستان ۱۳۷۳

 

دریافت فایل پی‌دی‌اف

«شریعتی در دانشگاه مشهد»؛ نگاهی دیگر | رضا قنادان (نشریه ایران خبر ـ اردیبهشت ۱۳۷۳)

«شریعتی در دانشگاه مشهد»؛ نگاهی دیگر

رضا قنادان
منبع: نشریه ایران خبر (شماره ۱۲)
تاریخ: اردیبهشت ۱۳۷۳

 

در سال ۱۳۷۲-۱۳۷۳ دکتر جلال متینی  در مقاله ای تحت عنوان «دکتر علی شریعتی در دانشگاه مشهد» درمجله «ایران شناسی» با ذکر خاطرات خود به عنوان رئیس دانشکده ادبیات مشهد دردهه ۴۰ به شریعتی که در همان سال ها استاد تاریخ این دانشکده بوده است نیز می پردازد و با نقد رفتار انظباطی و آیین نامه ای او اظهار نظراتی در باره مدرک دانشگاهی ، صلاحیت علمی و رفتار ساواک در برابر شریعتی می کند. این خاطرات که البته در بخشی فراتر از خاطرات شخصی مشترک می رود و به شریعتی قبل و بعد از دانشکده مشهد هم مربوط می شود، واکنش بسیاری را در آن سال ها به خصوص در محافل ایرانیان خارج از کشور بر می انگیزاند. دکتر رضا قنادان، استاد دانشگاه در آمریکا و از اعضای هیئت علمی دانشکده فردوسی در همان سال ها، از جمله شخصیت هایی است که به این اظهار نظرات واکنش نشان می دهد و در  چهار بخش  در نشریه «ایران خبر»(چاپ آمریکا) در اردیبهشت ۱۳۷۳، به این اظهارات پاسخ می گوید.

(بیشتر…)

روایتی تراژیک؛ فربه‌تر از اسطوره | محمدامین قانعی راد (مجله جهان اسلام ـ تیر ۱۳۷۳)

روایتی تراژیک؛ فربه‌تر از اسطوره

با یاد معلم شهید، دکتر علی شریعتی

محمدامین قانعی راد

منبع: مجله جهان اسلام (ویژه‌نامه فرهنگی ـ شماره ۷)

تاریخ: تیر ۱۳۷۳

 

دکتر سروش در مقاله‌ی «فربه‌تر از ایدئولوژی» در پی جایگزینی تحلیل به‌ جای تحلیل در رابطه با افکار و آراء دکتر علی شریعتی است و می‌نویسد: اکنون زمان استفاده از این کلیشه‌ی کهنه و نخ‌نما گذشته است که «شریعتی خدماتی کرد اما اشتباهاتی هم داشت» و نوید تحلیلی را می‌دهد که فراتر از این کلیشه‌ای است که احیاناً برای پوشاندن حقیقت فراهم آمده‌اند.

اکنون خلاصه‌ای از تحلیل مقاله‌ی مزبور را مرور می‌کنیم تا بدانیم این تحلیل چگونه از کلیشه‌های رایج فراتر می‌رود و چگونه به آشکار کردن حقیقت کمک می‌کند.

(بیشتر…)

پرونده ویژه نشریه ۱۵ خرداد (۱۳۷۳)

صفحات ویژه

منبع: نشریه ۱۵ خرداد (شماره‌های ۱۴ تا ۱۷)
تاریخ: ۱۳۷۳

 

مجله فرهنگی، سیاسی، تاریخی ۱۵ خرداد در شماره های ۱۴، ۱۵، ۱۶ و ۱۷ (از بهار تا زمستان) خود علاوه بر چاپ سلسله مقالات« اندیشه اسلام منهای روحانیت »را به قلم سید حمید روحانی مقالاتی تحت عنوان «اسلامشناسی یا اسلامسرایی» به قلم استاد مطهری را نیز به چاپ رسانده است.«شریعتی در دو چهره » و نیز «دو شگرد دار و دسته شریعتی» نیز نام دو مقاله ای است که در بخش سخنی با خوانندگان به شریعتی اختصاص دارد.

(بیشتر…)

ویژه‌نامه‌ی هفدهمین سالگرد شهادت دکتر شریعتی (جهان اسلام ـ تیر ۱۳۷۳)

نقد و بررسی آراء دکتر علی شریعتی

در خصوص ایدئولوژی شناسی

منبع: مجله‌ی جهان اسلام (ویژه‌نامه‌ی فرهنگی، شماره ۷)
تاریخ: تیر ۱۳۷۳

 

مجله جهان اسلام با مدیر مسئولی سید هادی خامنه‌ای به مناسبت هفدهمین سالگرد شهادت دکتر علی شریعتی یادنامه‌ای ویژه بحث‌ها و نظرها در باره مفهوم ایدئولوژی و جایگاه آن در اندیشه شریعتی در تیر ماه ۱۳۷۳ در ۱۹۶ صفحه به چاپ رسانده‌است. در این شماره دکتر عبدالکریم سروش، محمدامین قانعی‌راد، جهانگیر صالح‌پور، علیرضا بختیاری، محمدعلی ذکریایی، مجید محمدی، محمود رئوفی، حمید پایدار، ناصر عباس‌پور، احمد راسخی، ابوالفضل گرامی قلم زده‌اند.

ایدئولوژیک کردن دین از موضوعات محوری نقد آثار شریعتی در دهه ۷۰ بوده‌است که در این شماره به آن پراخته شده است.

فایل پی دی اف مجله به دلیل حجم زیاد در هفت قسمت ارائه شده است.

(بیشتر…)

شریعتی و شریعت | عبدالکریم سروش (دانشکده فنی دانشگاه تهران ـ خرداد ۱۳۷۳)

سروش

شریعتی و شریعت

دکتر عبدالکریم سروش

منبع: مجله ی جهان اسلام (ویژه‌نامه فرهنگی، شماره ۷)

تاریخ: تیر ۱۳۷۳

 

اشاره : پنجمین سمینار ” شریعتی و تجدید حیات تفکر دینی ” به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده ی فنی دانشگاه تهران، در روزهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ خرداد ماه سال جاری (۱۳۷۳) برگزار گردید و سخنرانان متعدد به تحلیل زوایای مختلف تفکر معلم شهید پرداختند. آنچه خواهد آمد، متن سخنرانی استاد دکتر عبدالکریم سروش است تحت عنوان “شریعتی و شریعت” که در دومین روز سمینار ایراد گردید.گفتنی است به علت طولانی بودن این برنامه، بخش پرسش و پاسخ با صلاحدید سخنران محترم، حذف شده است.

بسم ا … الرحمن الرحیم. ولاحول و لاقوه الا بالله العلی العظیم و صلی الله علی سیدنا محمد و آله اجمعین.

ماه محرم است و ایام یادآوری شهادت و جهاد سید شهیدان امام حسین علیه السلام و یاران مجاهد ایشان. از همین جا به پیشگاه مبارک آن بزرگواران و اولیاء حق سلام می‌فرستیم. همچنین زنده می‌داریم یاد شهید بزرگوار مرحوم مصطفی چمران را که جان خود را در راه اعلای کلمه ی حق و توحید درباخت و آرزو می‌کنیم که خداوند ثواب وافری به روح پاک و لطیف آن شیفته ی حق نثار فرماید. زنده می‌داریم یاد مرحوم دکتر علی شریعتی را که نامش همچنان انگیزاننده ی رغبت‌های جدی جوانان ما به سوی دین و پیام او زنده کننده ی شریعت و فهم دقیق و معرفت دینی عمیق است. آنچه در این محضر خدمت برادران و خواهران ایمانی عرضه می‌کنم، توضیحی است درباب نسبت اندیشه ی مرحوم شریعتی با شریعت و همچنان که برادران و خواهران گرامی شنیده اند و دانسته اند عنوان سخنرانی ” شریعتی و شریعت ” است. ندیده ام که در این باب تآمل کافی رفته باشد و برادرانی که در این زمینه سخن می‌گویند و در مقام تحلیل و توضیح اندیشه های شریعتی برمی آیند، به این بعد از ابعاد افکار وی توجه کافی مبذول داشته باشند و به این سبب تصور می‌کنم که جا داشته باشد تا در مجموع تحلیل‌هایی که از آراء و آثار او می‌رود، این بعد هم مغفول نماند و حق ادا ناشده ی او ادا شود.

(بیشتر…)