زمان پریشی | عباس عبدی (کانال تلگرامی آینده ـ ۱۶ شهریور ۱۴۰۳)
زمانپریشی
عباس عبدی
منبع: کانال تلگرامی آینده
تاریخ: ۱۶ شهریور ۱۴۰۳
پاسخ به پرسشهای سردبیر محترم تجارت فردا، ۱۶ شهریور ۱۴۰۳
هفته نامه تجارت فردا پرونده ویژهای را درباره شریعتی منتشر کرد و به همین مناسبت طرح روی جلد نشریه را به تصویر شریعتی در لباس شعبدهبازی اختصاص داد. در این زمینه از پرسشهای زیر را مطرح کرد.
برخی معتقدند افرادی نظیر دکتر علی شریعتی مقدس و قابل احترامند و رسانه نباید با چنین طرحهایی به تمسخر آنها بپردازد. اما برخی معتقدند روشنفکرانی که نظراتشان بر روندهای کشور اثرگذار بوده، مقدس نیستند و رسانه باید فکر و اندیشه آنها را نقد کند.شما با کدام نظر موافقید؟
با این جلد موافق هستید یا نه؟
اگر هستید چرا؟ اگر نیستید چرا؟
پاسخهای من:
۱- موافق ایدهها و گزاره های مرحوم شریعتی نیستم و از اواسط دهه ۶۰ بکلی از آن فاصله گرفتم، ولی او را در ظرف زمانی خودش میفهمم.
۲- از حیث این که هر نشریهای حق دارد در چارچوب عرف و قانون، ایدهها و نظراتش را منعکس کند از حق آزادی رسانه دفاع میکنم.
۳- فارغ از این حق آزادی، معتقدم استفاده از آن باید منصفانه و اخلاقی باشد. از این رو چنین برداشتی از شریعتی را اخلاقی و مطابق واقعیت او نمیدانم و مهمتر از آن بازتاب دادن این ایده را؛ در حالی که بطور قطع نمیتوان چنین کاری را در حق بسیاری دیگر کرد، عملی منصفانه و حرفهای نمیدانم. ولی در نهایت منعی هم برای این کار نمیبینم. باید عادت کرد چه بسا دیر یا زود نوبت به همه برسد.
۴- نمیدانم فعالان و نظریهپردازان امروز چند سال دیگر زنده خواهند بود که شاهد ارزیابی تاریخی از عملکرد خود باشند.
۵- مسأله شریعتی مسأله فرد نیست. کسانی هم که در آن زمان کمونیست بودند بعدا فرصت تغییر نظر را پیدا کردند. فقط تفاوت شریعتی و امثال او این بود که عمر بیشتری نکردند. رقم خوردن این تفاوت دست کسی نیست. اگر میخواهیم درباره افراد داوری کنیم بدون افتادن در دام «زمانپریشی» آنان را در زمان خودشان با هم مقایسه کنیم. و الا حرفهایی در سخنان ارسطو هم پیدا میشود که کودک کلاس اولی امروز هم به آن میخندد. ولی ارسطو همچنان و چون همیشه در قله است.