Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

وقتی لاک صدفی جای حنای سرخ را می‌گیرد | گفت‌وگو با حجت‌الاسلام علی عسگری (۲۹ خرداد ۱۳۸۹ ـ هفته‌نامه امید جوان)

وقتی لاک صدفی جای حنای سرخ را می‌گیرد

گفت‌وگو با حجت‌الاسلام علی عسگری
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۹
منبع: هفته‌نامه امید جوان
(بیشتر…)

در جست وجوی «انسان کامل» | محمد لامعی (روزنامه شرق ـ ۳۰ خرداد ۱۳۸۹)

در جست وجوی «انسان کامل»

محمد لامعی
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۳۰ خرداد ۱۳۸۹

«کویریات» عنوانی است که شریعتی خود برای بخشی از نوشته هایش برگزیده است. عارف شوریده، روشنفکر، دیندار و نویسنده و شاعر بی آرام دکتر علی شریعتی (1356- 1312) با وجود عمر کوتاه، آثار بسیاری از خود بر جا نهاده است. او عاشق «نوشتن» بود و نوشته هایش را نیز در سه طبقه صورت بندی می کرد: «اجتماعیات، اسلامیات، کویریات».1

«اجتماعیات» مطالب اجتماعی و سیاسی او را دربرمی گیرد. «اسلامیات» نیز شامل تبیین و تفسیرهایش از قرآن کریم، سیره و سنت پیامبر بزرگوار اسلام و اهل بیت گرامی اوست. اجتماعیات را برای مردم می نویسد و اسلامیات را هم برای مردم و هم برای خویش.اما «کویریات» را زندگی خود می داند. «کویریات» روایتی عاشقانه و شورمندانه از «چگونه زیستن» اوست. «کویر» مهم ترین کتاب این بخش از نوشته های او و در واقع «نی نامه» شریعتی است. او به تاسی از مولانا در مثنوی، کویر را «نیستان» خود می نامد: «کویر، نه تنها نیستان من و ماست، که نیستان «ملت» ما، «روح» ما و «اندیشه» و «مذهب» و «ادب» و «زندگی» ما و «سرشت و «سرگذشت» ما، همه است. کویر! این تاریخی که در صورت جغرافیا ظاهر شده است.»2

لب لباب «کویریات»، عرفان است و این رو اگر آن را «عرفانیات» نیز بنامیم بیراه نرفته ایم. امروزه وادی عرفان- به معنای اعم- و زندگی و سلوک عارفان- به طور اخص- طیف گسترده ای از علاقه مندان و مشتاقان را به خود جلب می کند. کتاب های بسیاری پیرامون زندگی عارفان- و عارف مسلکان- در شمارگان انبوه منتشر می شود و محافل و جمعیت های کثیری نیز با گرایش های عرفانی- و شبه عرفانی- به تبلیغ و ترویج مرام خویش می پردازند اما روزگار شریعتی دوره عرفان گرایی نبود. عصر آرمان گرایی بود و مبارزه و سوسیالیسم و فعالیت های اجتماعی و سیاسی. گرایش به عرفان و درونگرایی در جمع روشنفکران گناهی نابخشودنی تلقی می شد و هر کسی را نیز یارای ایستادن در برابر اتهام «عرفان زدگی» نبود.

(بیشتر…)

شریعتی و فرهنگ انتظار | مهدی غنی (روزنامه شرق ـ ۲۹ خرداد ۱۳۸۹)

شریعتی و فرهنگ انتظار

مهدی غنی
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۹

سالیان قبل از پیروزی انقلاب اعتقاد رایج سنتی این بود که اوضاع دنیا رو به وخامت می رود. هر روز بدتر از روز قبل خواهد بود. ورد زبان مردم این ضرب المثل بود که هر چه آید سال نو گویم دریغ از پارسال. می گفتند کار به جایی می رسد که همه دنیا پر از ظلم و ستم و کفر و بی دینی و فساد خواهد شد و در آن زمان منجی عالم یعنی امام زمان ظهور می کند و ظالمان را از میان برمی دارد و دوباره دنیا را پر از داد و عدالت و خداپرستی می کند. هر وقت کسی از اوضاع بد زمانه می گفت جواب دم دستی مردم این بود که این هم از علائم ظهور است. حتی حوادث ناگوار طبیعی مثل سیل و زلزله هم که پیش می آمد می گفتند همه از علائم ظهور است. با این نگاه وجود ظلم و فقر و بدبختی امری طبیعی، حتمی و پیش بینی شده بود و طبق روال باید اتفاق می افتاد. بنابراین اینکه ما باید این وضع را اصلاح کنیم بی معنی بود. تنها کاری که مومنان باید در این شرایط می کردند این بود که دعا کنند ظهور امام زمان نزدیک شود. معتقد بودند در دوران غیبت مومنان در اقلیتند و کاری برای اصلاح جامعه نمی توانند بکنند. تنها وظیفه آنان این است که خودشان به سنت های دینی پایبند بمانند. مواظب باشند باد کلاه شان را نبرد. از برخی روایات تعابیری در تایید نظر خود می آوردند، مانند این سری روایات که زمانی می آید که از اسلام جز اسمی و از قرآن جز رسمی نمی ماند. یا شرایطی می رسد که دینداری مثل نگه داشتن آتش در کف دست است. هرگاه خبری از بی دینی یا انحرافات اجتماعی می رسید، آن روایات را می خواندند و به یکدیگر تلقین می کردند که هم اکنون آن زمان است.

(بیشتر…)

عالم‌ترین روحانیون مدافع شریعتی بودند | گفت‌وگو با محمدمهدی جعفری (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

عالم‌ترین روحانیون مدافع شریعتی بودند

گفت‌وگو با محمدمهدی جعفری
منبع: ماهنامه سیاسی و فرهنگی نسیم بیداری (شماره ۷)
تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

حامد خازنی  |  هم‌صحبتی با استاد محمدمهدی جعفری که در زمره موثق‌ترین منابع تاریخ انقلاب اسلامی است، گفت‌وگو را به مسیر دیگری غیر از سؤالات محوری ویژه‌نامه می‌کشاند. تفکیک مخالفان سیاسی از مخالفان اعتقادی و عدم تمایل شهید مطهری به انتشار عمومی نامه‌اش درباره دکتر شریعتی به امام، از نکات جالب این مصاحبه است.

(بیشتر…)

ویژه‌نامه‌ی ماهنامه نسیم بیداری (خرداد ۱۳۸۹)

ویژه‌نامه‌ی ماهنامه نسیم بیداری

تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

ماهنامه‌ی نسیم بیداری به مناسبت سالگرد شهادت شریعتی بخش عمده‌ی مطالب شماره‌ی خرداد ۱۳۸۹ خود را به وی اختصاص داده است. از چهره‌هایی که مقالات و یا گفت‌وگوهای ایشان در این شماره به چاپ رسیده می‌توان به هاشم آغاجری، عماد افروغ، محمدمهدی جعفری، سعید حجاریان، پرویز خرسند، سروش دباغ، علیرضا رجایی، رضا علیجانی، بیژن عبدالکریمی اشاره کرد. صفحات ویژه‌ی شریعتی در این شماره از نسیم بیداری در قالب چهار فایل پی‌دی‌اف در ادامه‌ی مطلب موجود است.

(بیشتر…)

درد ِ دین شریعتی، فلسفه اجتماعی داشت | گفت‌وگو با عبدالحسین خسروپناه (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

درد ِ دین شریعتی، فلسفه اجتماعی داشت

گفت‌وگو با عبدالحسین خسروپناه
منبع: ماهنامه سیاسی فرهنگی نسیم بیداری (شماره هفتم)
تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

حامد اسلامی  |  حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر عبدالحسین خسروپناه از جمله نسل جدید فضلای حوزوی است که به مسأله نواندیشی دینی توجهی خاص دارد. این روحانی جنوبی که از محضر علمایی چون حسن‌زاده آملی، جوادی آملی، سبحانی و مصباح یزدی بهره‌مند شده، مدرک دکترای کلام اسلامی را از مؤسسه امام صادق(ع) گرفته است. وی که تاکنون در مراکز گوناگون حوزوی و دانشگاهی تدریس کرده است، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی است. از جمله آثار مهم خسروپناه، آسیب‌شناسی دین پژوهی معاصر است که به تازگی منتشر شده است. وی در این کتاب پس از ارائه توضیحاتی مقدماتی، اقدام به نقد کارنامه سه تن از مهم‌ترین روشنفکران دینی معاصر یعنی بازرگان، شریعتی و سروش کرده است. گفت‌وگو با دکتر خسروپناه با دشواری‌های بسیاری همراه بود که قسمت اعظم آن به مشغله‌های متعدد ایشان برمی‌گشت. در این گفت‌وگو، خسروپناه ارزیابی و نقد دقیقی را از آرا و اندیشه‌های مرحوم دکتر شریعتی ارائه کرده است.

(بیشتر…)

داستان دکتر و روحانیون | علی‌اشرف فتحی (ماهنامه نسیم بیداری ـ خرداد ۱۳۸۹)

داستان دکتر و روحانیون

علی‌اشرف فتحی
منبع: ماهنامه سیاسی فرهنگی نسیم بیداری (شماره هفتم) ○ تاریخ: خرداد ۱۳۸۹

 

تعامل دکتر شریعتی با روحانیت آنقدر چالش برانگیز و پرابهام بوده است که حتی گذر زمان نیز نتوانسته پرده از راز این مسأله جنجالی تاریخ معاصر ایران بردارد. هنوز هم قرائت‌های گوناگونی از نگرش شریعتی به روحانیت مطرح می‌شود. اساسا این مسأله نیز همانند شخصیت و دیگر اندیشه‌های دکتر، هنوز هم مورد بحث و جدل روشنفکران و اندیشمندان است و کمتر می‌توان به باور واحد، جامع و یکپارچه‌ای دست یافت.

(بیشتر…)

شریعتی بعد از سی و سه سال | احسان شریعتی (روزنامه شرق ـ ۳۰ خرداد ۱۳۸۹)

شریعتی بعد از سی و سه سال

احسان شریعتی
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۹

 

امروز ۲۹ خرداد ۸۹ سی‌وسومین سال‌یاد دکتر در سکوت و تأمل برگزار شد. سکوتی وزین که هیچ پارازیت هوشمندی نمی‌توانست آنرا بشکند. سکوتی سرشار از ناگفته‌ها و بزرگداشتی گویاتر از هر سالگرد پر سر و صدای دیگر. سی‌وسه سال پیش در چنین روزی پیکر بی‌جان علی شریعتی را که اندی پیش‌تر از ظلمت زندان سکندر پریده بود، نقش بر زمین یافتند.

(بیشتر…)

مشروطه‌شناسی شریعتی | حسین میرزا نیا (سایت پایگاه جامعه تاریخ معاصر ایران ـ مرداد ۱۳۸۹)

index

مشروطه شناسی شریعتی

حسین میرزا نیا

منبع: سایت پایگاه جامعه تاریخ معاصر ایران

تاریخ: ۲ مرداد ۱۳۸۹

 

از جمله انتقاداتی که در چند ساله ی اخیر از سوی برخی از روشنفکران به دکتر شریعتی وارد شده است این بوده است که شریعتی به سر فصل مهمی از تاریخ معاصر ایران یعنی انقلاب مشروطه در نفی یا اثبات نپرداخته است و این امر مهم را مسکوت گذارده است و در نتیجه به ملامت او پرداخته اند!

(بیشتر…)

لغو سی و سومین سالگرد شهادت شریعتی با عنوان «بازانديشی ميراث» (خرداد ۱۳۸۹)

170

بازانديشی ميراث

صفحات اينترنتی ويژه سی و سومين سالگشت شريعتی

 

* موج واکنش‌های دوستداران انديشه و راه و منش معلم شريعتی نسبت به منع مراسم‌های بزرگداشت وی همچنان ادامه دارد و سعی می‌کنيم بتدريج بخش‌هایی از آنها را منعکس کنيم، انعکاس مطالب طبعا بمنزله توافق با محتوای آنها نبوده، صرفا بمنظور اطلاع رسانی درج می شوند. با درود

(بیشتر…)