Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

این بخش شامل مجموعه اسنادی است که به موقعیت شریعتی پس از مرگش تا به امروز مربوط می‌شود. از اظهار نظر بزرگان درباره‌ی او، اعلامیه‌ها، اطلاعیه‌ها و… گرفته تا این‌که چگونه خیابانی به نامش شد.

اعلامیه‌ی مشترکِ آیت الله مطهری و مهندس بازرگان درباره‌ی شریعتی (۲۳ آذر ۱۳۵۶)

اعلامیه‌ی مشترکِ مطهری و بازرگان درباره‌ی شریعتی

۲۳ آذر ۱۳۵۶

 

این سندْ نامه‌ی رسمی مشترک آیت الله مرتضی مطهری و مهندس مهدی بازرگان است که در آذر ۱۳۵۶ نوشته شده و انتشار یافته است و در آن اشاره به ضرورت تصحیح آثار شریعتی می‌شود. بازتاب منفی این اطلاعیه که کمی پس از مرگ شریعتی صادر شده بود موجب ان شد که مهندس بازرگان کمی بعد از انتشار این نامه در نامه دومی مواضع خود را تدقیق و تشریح کرد. (متن این نامه دوم در ضمیمه موجود است.) ابراهیم یزدی در باره این نامه و شرایط انتشارش اینگونه توضیح می‌هد: «هنگامی که بازرگان و مطهری آن نامه را نوشتند و امضاء کردند در بیرون با عکس العمل های بدی روبرو شدند. در حالی که مرحوم بازرگان برای ما توضیح داد که نامه را امضا کرده تا بتواند جو فوق العاده ملتهبی را که علیه شریعتی به وجود آورده بودند، تخفیف بدهد و بر خلاف آن چیزی که گفته می شود که آن متن را مطهری تهیه کرده بود و مرحوم بازرگان در حالت رودربایستی آن را امضا کرده، آن را مرحوم بازرگان تهیه و مطهری هم امضا کرده بود. بازرگان متعمدا از مطهری به عنوان شخصیت شناخته شده روحانی خواست نامه را امضا کند که آن جو را کاهش دهد ولی علی الاصول روشنفکران دینی این نامه را نپسندیدند، به خصوص با توجه به جاذبه سخنان شریعتی در آن تاریخ و جو مبارزات انقلابی که وجود داشت و این که شریعتی و دوستانش در نوک پیکان حملات دشمن قرار داشتند». ( اندیشه پویا، شماره ۵۰ ـ اردیبهشت ۱۳۹۷) (بیشتر…)

اطلاعیه دوم مهندس بازرگان درباره‌ی دکتر شریعتی (۲ بهمن ۱۳۵۶)

اطلاعیه دوم مهندس بازرگان درباره‌ی دکتر شریعتی

مهندس مهدی بازرگان
تاریخ: ۲ بهمن ۱۳۵۶

 

 چند ماه پس از مرگ دکتر علی شریعتی مرحومان مهندس مهدی بازرگان و آیت‌الله مطهری اطلاعیه مشترکی (به تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۵۶) درباره شریعتی انتشار دادند. در قسمتی از این نامه آمده بود: «اینجانبان معتقدیم نسبتهایی از قبیل سنی‌گری و وهابی‌گری به او بی‌اساس است و او در هیچ‌یک از مسائل اصولی اسلام از توحید گرفته تا نبوت و معاد و عدل و امامت گرایش غیر اسلامی نداشته است.» و در ادامه با اشاره به تحصیلات غربی دکتر شریعتی اضافه شده بود که او «در مسائل اسلامی حتی در مسائل اصولی دچار اشتباهات فراوان گردیده است.» دوپارگی ظاهری این دو عبارت و برخی مفاد دیگر این اطلاعیه باعث سوءاستفاده‌های فراوانی از آن شد که در نهایت منجر به صدور اطلاعیه دیگری از سوی مرحوم مهندس بازرگان گردید.

(بیشتر…)

آغاز پروژه‌ی مجموعه آثار شریعتی (آذر ۱۳۵۶)

آغاز پروژه‌ی مجموعه آثار شریعتی

آذرماه ۱۳۵۶

 

پروژه‌ی مجموعه آثار شریعتی، که به تازگی به ۳۶ جلد رسیده است، از سال ۱۳۵۶، چند ماه پس از مرگ شریعتی در اروپا، آغاز شد. تا انقلاب ایران ۷ جلد اوّل در اروپا توسط اتحادیه‌ی انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا و آمریکا تحت نظارت دکتر حسن حبیبی چاپ شد. تعبیر «برادر شهید» در مقدمه‌ی این کتاب‌ها، که بعدها به «معلم شهید» بدل گشت، به همین برهه‌ی زمانی مربوط است.

(بیشتر…)

دفاع «علمای مبارز و پیشرو حوزه علمیه قم» از آرای شریعتی (آذر ۱۳۵۶)

دفاع «علمای مبارز و پیشرو حوزه علمیه قم» از آرای شریعتی

عید غدیر ۱۳۹۷ هجری قمری (آذر ۱۳۵۶)

(بیشتر…)

پیام برای اولین سالگرد شهادت دکتر شریعتی؛ (پیام مجاهد ـ خرداد ۱۳۵۷)

سالگرد شهادت دکتر شریعتی

منبع: پیام مجاهد (ارگان نهضت آزادی در خارج از کشور) شماره ۵۹ 
تاریخ: خرداد ماه ۱۳۵۷

(بیشتر…)

یاد یادآور؛ بی‌نام (جهاد ـ خرداد ۱۳۵۷)

یاد یادآور

منبع: جهاد (شماره ۹)
تاریخ: خردادماه ۱۳۵۷

 

ارگان سیاسی تبلیغاتی سازمان دنشجویان مسلمان ایران در خرداد ماه ۱۳۵۷ مقاله‌ای تحت نام «یاد یادآور» به مناسبت اولین سالگرد شهادت شریعتی به چاپ رسانده است.

(بیشتر…)

اعلام حمایت گروه‌ها و سازمان‌های سیاسی ـ مذهبی و اجتماعی از دومین سالگرد هجرت دکتر شریعتی (روزنامه بامداد ـ ۲۷ اردیبهشت ۱۳۵۷)

تجلیل از شهادت دکتر شریعتی

منبع: روزنامه بامداد
تاریخ: ۲۷ اردیبهشت ۱۳۵۷

 

اعلام آمادگی گروه‌های سیاسی‌ _ مذهبی و اجتماعی از دومین سالگرد هجرت دکتر شریعتی

(بیشتر…)

نامه‌ی سرگشاده‌ی کمیته‌ی برگزارکننده‌ی مراسم دومین سالگرد هجرت شریعتی به سرپرست رادیو و تلویزیون (۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۸)

نامه‌ی سرگشاده‌ی کمیته‌ی برگزارکننده‌ی مراسم به سرپرست رادیو و تلویزیون

این نامه‌ی اعتراضی از سوی کمیته‌ی برگزار کننده‌ی مراسم دومین سالگرد هجرت شریعتی خطاب به سرپرست رادیو تلویزیون، به تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۸ نوشته شده است. این اعتراض مرتبط با پوشش ضعیف مراسم ۲۶ اردیبهشت بود که در چمن دانشگاه تهران برگزار شد. تصویر نامه:

(بیشتر…)

جوابیه‌ی احسان شریعتی به یادداشتِ کیهان درباره‌ی شریعتی (اردیبهشت ۱۳۵۸)

جوابیه‌ی احسان شریعتی به یادداشتِ کیهان درباره‌ی شریعتی

اردیبهشت ۱۳۵۸

این جوابیه اعتراضی است به نویسنده روزنامه کیهان به دلیل استنباط شخصی نویسنده از آثار شریعتی علیه روحانیت مرتجع و مترقی و در تایید ترور. بنابر قانون مطبوعات این جوابیه به روزنامه کیهان فرستاده شد که متاسفانه آن بخش از متن که اعتراض علیه کیهان بود بدون هیچگونه توضیحی سانسور شد. تصویر نامه:

فراخوانِ مقاله برای دومین سالگرد هجرت شریعتی (۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۸)

فراخوانِ مقاله برای دومین سالگرد هجرت شریعتی

۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۸