Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

احسان از شریعتی می‌گوید | گفت‌وگو با احسان شریعتی (روزنامه هم‌میهن ـ ۲۹ خرداد ۱۳۸۶)

احسان از شریعتی می‌گوید

گفت‌وگو با احسان شریعتی
منبع: روزنامه هم‌میهن
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۶

 

آنچه در پی‌ می‌آید یکی از اولین گفت‌وگوهای احسان شریعتی با مطبوعات ایرانی پس از بازگشت به ایران پس از ۲۶ سال است که به مناسبت سی‌امین سالگرد شهادت شریعتی در روزنامه هم‌میهن به چاپ رسیده.

(بیشتر…)

ویژه‌نامه روزنامه شرق (۲۹ خرداد ۱۳۸۶)

ویژه‌نامه‌ی روزنامه شرق

تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۶

روزنامه‌ی شرق صفحات بخش جنگ سیاست خود را در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۸۶ به شریعتی اختصاص داده است. گفت‌وگو با رضا علیجانی، مطالبی از حاتم قادری، سیدمحمد محمدی و همچنین مقاله‌ای درباره‌ی دیدگاه امام موسی صدر پیرامون شریعتی، در این ویژه‌نامه به چاپ رسیده‌اند. در ادامه می‌توانید فایل پی‌دی‌اف این ویژه‌نامه را دریافت کنید.

(بیشتر…)

نقد ضعیف اندیشه‌های بزرگ | گفت‌وگو با محمدمنصور هاشمی (روزنامه اعتماد ـ اسفند ۱۳۸۶)

نقد ضعیف اندیشه‌های بزرگ

محمدمنصور هاشمی

منبع: روزنامه اعتماد

تاریخ: ۲ اسفند ۱۳۸۶

مدتي بود که هر کس اصرار داشت خط خوبي داشته باشد هر روز بايد مي نوشت؛ «ادب آداب دارد» اما امروز هر که بخواهد راجع به شريعتي خطي بنويسد، ادبش آن است که پايبند به هيچ آدابي نباشد. منتقدان شريعتي مدت ها بي هيچ آداب و ترتيبي هر چه مي خواهند از شريعتي مي گويند و مي سرايند و اگر پيش آيد که ببافند هم بدشان نمي آيد.محمدمنصور هاشمي کتاب «نوانديشان متجدد» را در حالي روانه بازار پرآشوب نقد و نقادي کرد که پس از جنجال هاي طولاني از فوت شريعتي به بعد، فضا کم کم براي نقد عالمانه شريعتي مهيا مي شد. مولف يک بار ديگر فضاي نقد نوانديشان متجدد را ملتهب ساخت. او آتش خشم خود از شريعتي را بر خرمن نقد و انديشه زد و هر چه منتقدان و طرفداران شريعتي در سال هاي اخير بافته بودند رشته کرد. از همين رو بود که نه تنها طرفداران و شاگردان شريعتي که منتقدان وي هم شيوه قهر را پيش گرفتند و معتقد بودند مولف در نقد خود شيوه يي علمي را برنگرفته است که بتوان منطقي و مستدل آن را پاسخ داد. منتقد در ابتداي کتاب خود را مبرا از روش هاي غيرعلمي و ناشيانه مي داند که هر چه پيش تر مي رود نقض اين ادعا بيشتر جلوه مي کند و نقدهاي قابل توجهي به نقد هاشمي پديدار مي شود. نقد اين کتاب بر محوريت منتقد است. گويا معيار صدق و کذب، بجا و نابجا، صواب و خطا، محمدمنصور هاشمي است و هر جا شريعتي از هاشمي فاصله گرفته شايسته هر اتهامي است که بايد شريعتي را بدان دلايل بازجويي کرد و او را به تبعيد فرستاد.

(بیشتر…)

شايعه‌يی به نام شريعتی | سوسن شریعتی (روزنامه اعتماد ـ اسفند ۱۳۸۶)

شایعه‌یی به نام شریعتی

سوسن شریعتی

منبع: روزنامه اعتماد

تاریخ: ۲ اسفند ۱۳۸۶

 

خوردم زمین، تقصیر ولتر بود. افتادم تو جوب، تقصیر روسو بود*

اندیشیدن به انقلاب، آن هم پس از آن، حتی اگر 30 سال بعد باشد، کار آسانی نیست. بد و خوب یک انقلاب را تا هنوز زخم ها ترمیم نشده اند و آن وعده های نخستین تحقق نیافته اند، نمی شود ارزیابی کرد. باید یک «پس از آنً طولانی» طی شود تا انقلاب همچون یک امر نابهنگام یا یک محتومیت تاریخی، در یک روند قرار گیرد و پرداختن به آن ممکن شود؛ خیر و شرش، اجتناب پذیری یا محتوم بودنش، اینکه عقبگرد بوده است یا حرکت به جلو و مباحثی از این دست. هر انقلابی این خصلت دوگانه را با خود دارد؛ آسیب می رساند و سود نیز. تا زمانی که حافظه ها فعال اند و از دریچه خاطرات خود به دیروز نگاه می کنند نمی شود از انقلاب همچون پدیده یی تاریخی از دلایل، روش ها و چشم اندازهایش صحبت کرد. این است که تا اطلاع ثانوی که هنوز تکلیف ها روشن نیست اظهارنظرات در این باب یا از جنس خاطره نویسی است یا اظهار نظرات سیاسی، یا جامعه شناسانه. همگی ناظر بر زمان کوتاه مدت. چیزی به نام تاریخ انقلاب منتفی است. واکنش ها غالباً از این قرار است:

(بیشتر…)

شريعتي معلم انقلاب | تقی آزاد ارمکی (روزنامه اعتماد ـ اسفند ۱۳۸۶)

شریعتی معلم انقلاب

دکتر تقی آزاد ارمکی

منبع: روزنامه اعتماد

تاریخ: ۲ اسفند ۱۳۸۶

 

دکتر علی شریعتی یکی از اندیشمندان جامعه اسلامی ایران است که بیش از اینکه به شرایط بعد از انقلاب و تحول بیندیشد، به شرایط و زمینه های قبل از تحول و فرآیند تحول اندیشیده است زیرا او ضمن اینکه فرزند زمان خود بود و تحت تاثیر شرایط پیرامونی اش قرار داشت، نمی توانست حدس بزند که نتیجه حرکتی که خود او هم بخشی از آن بود، چه خواهد شد. او کمتر می توانست به نوع نظام سیاسی بعد از انقلاب فکر کرده باشد. البته او حتماً از نتایج انقلابات محقق شده- انقلابات کمونیستی و لیبرالی در قرن های گذشته- اطلاع داشت.

(بیشتر…)

شریعتی، معلم کدام انقلاب؟ | سوسن شریعتی (هفته‌نامه شهروند امروز ـ بهمن ۱۳۸۶)

images

شریعتی، معلم کدام انقلاب؟

سوسن شریعتی

منبع: هفته‌نامه شهروند امروز

تاریخ: هفته سوم بهمن ۱۳۸۶ (ویژه انقلاب)

 

آیا شریعتی انقلابی بود؟ به کدام معنا انقلابی بود؟ در روش؟ در اهداف؟ در تفکر؟

معروف است که شریعتی معلم انقلاب بود. اما ما در روزگاری به سر می بریم که با این هر دو مولفه،  “معلمی و انقلاب” مشکل پیدا کرده ایم. نه معلمی چندان اعتباری دارد و نه از انقلاب- مقصود البته نفس مفهوم انقلاب – دل خوشی هست.  معلمی که در بسیاری اوقات با کلیشه پروری، آگاهی های کاذب، برانگیختن شور و انهدام ِ شعور، دادن دستورالعمل هایی برای رستگاری یکی انگاشته شد(و امروز می شنویم  ویوا-آکادمیا viva académia)انقلاب هم که مستعد تخریب و خشونت. انقلابیون سابق یا معتقدند که: الف-انقلاب خوب بود، اما اصلاحات بهتر است یا بر این باورند که ب-  انقلاب خوب بود اما وای به حالت اگر همچنان به آن فکر کنی.  پ- یا اینکه «رفته ایم این راه را نه بهرام است و نه گورش » و از همین رو عطای سیاست را به لقای آن می بخشند، چه به قصد کسب آن و چه به منظور در افتادن با آن. در نتیجه یا باید بشوی اصلاح طلب یا کارگزار سازندگی و یا فعال فرهنگی. در هر سه حال شریعتی با همان خاطره معلمی اش در انقلاب می ماند روی دستمان. چند راه می ماند:

(بیشتر…)

شریعتی پیوند میان توده‌ها و نخبگان را عمیق کرد | سیدمحمد خاتمی (یادمان سی‌امین سالگرد درگذشت شریعتی ـ ۱۳۸۶)

شریعتی پیوند میان توده‌ها و نخبگان را عمیق کرد

سیدمحمد خاتمی

منبع: خبرگزاری مهر

تاریخ: ۲ تیر ۱۳۸۶

آنچه در پی می‌آید سخنان حجت‌الاسلام سید محمد خاتمی در یادمان سی‌امین سالگرد درگذشت دکتر شریعتی است.

(بیشتر…)

شریعتی، شاعر قبیله | علی طهماسبی (چشم انداز ایران ـ آبان و آذر ۱۳۸۶)

شریعتی، شاعر قبیله

علی طهماسبی

منبع: چشم انداز ایران

تاریخ: ۲۷ خرداد ۱۳۸۶

 

متني كه تقديم خوانندگان عزيز مي‌شود، سخنرانی آقاي علی طهماسبی در تاریخ بیست و هفتم خرداد ماه 1386 در حسینیه ارشاد به مناسبت سی‌امین سالگرد دكترعلي شریعتی است. در گفت‌وگويي كه با ايشان داشتيم، بخش هشتم نوشته‌هاي ايشان با عنوان «تأملي در متن» مكملي است براي موضوع «واقع‌ بودگي اسطوره‌ها» كه در سخنراني به آن اشاره كرده‌اند. اين بخش باعنوان «متن مقدس و ارجاع لفظ به وقايع» در وب‌سايت ایشان  آمده است.

  (بیشتر…)

حضور پرماجرا و تأثیرگذار در این سال سی | تقی رحمانی (چشم‌انداز ایران ـ آبان و آذر ۱۳۸۶)

گزارش، نقد و بررسی سمینار شریعتی دیروز، امروز، فردا

حضور پرماجرا و تأثیرگذار در این سال سی

تقی رحمانی

منبع: مجله چشم‌انداز ایران

تاریخ: آبان و آذر ۱۳۸۶

 

آنچه در پی خواهد آمد گزارش مفصلی است که آقای تقی رحمانی درباره سمینار سه روزه شریعتی دیروز، امروز، فردا که در خرداد ماه گذشته برگزار شد ارائه کرده است. این گزارش در شماره آبان و آذر ۱۳۸۶ مجله چشم انداز ایران منتشر شده است. آقای رحمانی در ابتدای این گزارش تاکید کرده است: سمینار «دیروز، امروز، فردا» (۲۷ تا ۲۹ خرداد ۱۳۸۶) سی‌امین سالگرد عروج زودهنگام وی، نشان داد كه هنوز اندیشمندی بحث‌برانگیز است. سمیناری كه نشان می‌دهد وی با وجود حكومتی‌نبودن اما آن‌سان در اقشار جامعه نفوذ دارد كه به راحتی نمی‌توان حضورش را مانع شد. نگاهی به چگونگی برگزاری این سمینار نشان می‌دهد كه سیلی از مخاطبان كه از جوانان كمتر از ۲۵ ساله تا مردان و زنان بالاتر از ۶۰ سال به مدت سه روز متوالی در سالنی نشستند كه او بارها و بارها در آن سخن گفته و به نقدها و تمجیدهای مخالفان و موافقان وی گوش دادند.

(بیشتر…)

زنان در پروژه شريعتی | گفت‌وگو با سوسن شريعتی (روزنامه اعتماد ـ ۱۴ آبان ۱۳۸۶)

زنان در پروژه شریعتی

گفت‌وگوی روزنامه اعتماد با سوسن شریعتی

منبع: روزنامه اعتماد
تاریخ: ۱۴ آبان ۱۳۸۶

 

روزنامه اعتماد ـ پروین بختیارنژاد:

چند و چون نظرگاه شریعتی در خصوص زنان با سوسن شریعتی مطرح شد. او از یک طرف زن است و ناخواسته وابسته به مطالبات زنان و نیز فرزند شریعتی. او در این گفت وگو در شرایط پارادوکسیکال قرار دارد که در واقع این گفت وگو او را گرفتار این و آن کرده. حال با خواندن این گفت وگو خواهیم دید که سوسن شریعتی این تناقض را چگونه به سرانجام می نشاند.

(بیشتر…)