شریعتی، پیام آور امید | سوسن شریعتی (متن سخنرانی در مراسم سالگرد شهادت شریعتی ـ خرداد ۱۳۸۱)
شریعتی، پیام آور امید*
سوسن شریعتی
منبع: متن سخنرانی در مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در حسینیه ارشاد
زمان: خرداد ۱۳۸۱
دوستان!
باور كنيد براي من, صحبتكردن, از پشت اين تريبون و از شريعتي, بيشباهت به جانكندن نيست. صحبتكردن: چرا كه ما سالهاست به صداي بلند در ملأ عام و به زبان پدري سخني نگفتهايم و پچپچكردن طبيعت ثانوي ما شده است. از اين تريبون: چرا كه سالها خاموش است, پس از آنكه سالها گفتوگو داشته است و از شريعتي بهرغم زمان و زمانه با ما حرف ميزند و مدام ما را در برابر خود مينشاند؛ با طنزي در نگاه و لبخندي بر گوشة لب.
مشكل ديگر من اين است كه فرزند پدرم نيز هستم و از آنجا كه رسم اين است كه همة آقازادهها پيروان راه پدرانشان نيز باشند, هر چه گفته شود به حساب همين رسم گذاشته ميشود. اگرچه ميدانيم كه پيروي از رسوم, رسم پدر من نبوده است. در اين تنگنايي كه هم بايد معقول بود و هم حرف حساب داشت, هم خوب حرف زد و هم حرف خوب, تنها تمهيدي كه به ذهنم رسيد اين بود كه از شما بخواهم نسبت مرا با شريعتي فراموش كنيد, هم دست و پاي من بازتر خواهد بود و هم اغماض شما بيشتر.
شريعتي متفكري مسئلهساز بود: براي خود, براي ما و براي ديگران.
متن کامل سخنرانی هاشم آقاجری در دانشگاه همدان (۱ دی ۱۳۸۱ ـ دانشگاه همدان)
متن کامل سخنرانی جنجالی هاشم آقاجری در دانشگاه همدان
منبع: مجله مهرآذرآبادگان
تاریخ: ۱ دی ۱۳۸۱
گرامی میداریم بیست و پنجمین سالگرد شهادت معلم و برادر و دوست و همدل و همسخن خویش دکتر علی شریعتی را، او که همچون یک شمع سوخت. شمعی که او خود خویشتن را به این نام میخواند و عالمی را روشن کرد. چه میگویم او شمع مردهای … بلکه شمعی شد که در همه قلبها و همه مغزهای نسل من و نسلهای بعد همچنان برافروخته ماند.
پرتوی از آن شمع فروزان در قلبها و مغزها همین حضور معنادار و جدی شما دوستان عزیز در این مراسم است. به رغم همه جفاها و نامهربانیها و نامردمیها که در حق آن عزیز از روزها و سالهای کوتاه عمرش شروع شد و متأسفانه تا امروز همچنان ادامه یافته است.
امروز من توجه و بازگشت دوباره نسل حاضر را به شریعتی میبینم. این واقعیت در اوجگیری مجدد تیراژهای آثار دکتر شریعتی اکنون مشهود است. به رغم اینکه چند صباحی کسانی میکوشیدند خورشید را گلآلود کنند و با انواع و اقسام اتهامات، شریعتی را از نسل امروز جدا سازند. اما اکنون میبینیم که همه آن روشها و کوششها نه تنها اثری نبخشید، بلکه توجه به شریعتی عمیقتر و جدیتر میشود.
ویژهنامه (نشریه نامه ـ تیرماه ۱۳۸۱)
شریعتی، حدیث نامکرر
منبع: نامه
تاریخ: تیر ماه ۱۳۸۱
این شماره نشریه نامه به سردبیری مجید تولایی و مدیر مسئولی کیوان صمیمی ویژهنامهای به مناسبت بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی تحت عنوان «شریعتی، حدیث نامکرر» به چاپ رسانده است. این ویژهنامه «مجموعه ایست از گفتگو با دو تن از صاحب نظران و دو مقاله از پژوهشگرانی که هر یک در مقالات خود به توضیح و تبیین مدافعانه یا منتقدانه دیگر مباحث شریعتی پرداختهاند.» این مقالات عبارتند از :
گفتگو با حبیبالله پیمان:«نواندیشی دینی، از حسینیه ارشاد تا مکتب فرانکفورت»
بیژن عبدالکریمی:« خواستن توانستن نیست؛ شریعتی و سکولاریسم»
گفتگو با مصطفی ملکیان: «عقلانیت، دین، نواندیشی »
علی طهماسبی:« نواندیشی دینی، چالشهای امروز و بحرانهای فردا»
تاثیر تفکر شریعتی بر جنبش مذهبی و چپ افغانستان | لطیف پدرام (متن سخنرانی در سالگرد شریعتی در پاریس ـ ۲۹ خرداد ۱۳۸۱)
تاثیر تفکر شریعتی بر جنبش مذهبی و چپ افغانستان
لطیف پدرام*
منبع: متن سخنرانی در مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در پاریس
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۸۱
«… زبان شریعتی کمک می کرد نسبت به اعتقاد او، آنچه خود ”عرفان“، ” برابری“، ”آزادی“ می نامید سو تفاهم ایجاد نشود. تصادفی نیست که ”کویر“ شریعتی را بیشتر و مشتاقانه تر از آثار اجتماعی او می خواندند. آنهاییکه آماده شهادت در جهت آرمان های خود هستند، چه مسلمان و چه غیر مسلمان، ناخودآگاه با روح شریعتی ای که می خواست در اعماق اقیانوس ها بمیرد، احساس همدلی و یگانگی می کردند. …»
آنچه در بالا آمده است بخشی از سخنرانی لطیف پدرام (از روشنفکران و فعالان سیاسی افغانستان) در مراسم بیست و پنجمین سالگرد شهادت شریعتی در پاریس است. متن کامل را ادامهی مطلب بخوانید:
سیمای یک زندانی؛ نگاهی به کتاب شریعتی به روایت اسناد ساواک | سوسن شریعتی (ققنوس عصیان ـ ۱۳۸۱)
سیمای یک زندانی
نگاهی به کتاب شریعتی به روایت اسناد ساواک
سوسن شریعتی
منبع: کتاب ققنوس عصیان (تهران، نشر قصیده سرا، چاپ اول ۱۳۸۱، ۳۲۸ صفحه، تیراژ ۲۰۰۰)
تاریخ: ۱۳۸۱
«…نیّت ما، در این نوشته نگاهی است به سیمای شریعتی در مقام یک زندانی. آنجا که در برابر مسئولان امنیتی، بازجویان حرفه ای و جلادان رژیم شاه نشسته، متهم است و اسیر. بررسی پاسخهای اوست و نیز نوع پاسخهایش. فهم روشهای اوست رویاروی با بازجو و تناسب آن با اهداف و برنامه ای که برای خود تعیین کرده است. شریعتی بارها از ضرورت نوشتن مطلبی در باب « هنر بازجویی پس دادن » مبتنی بر تجربه شخصی اش سخن می گفت.»