در همین راستا به سراغ دکتر حجت الله جودکی، رایزن فرهنگی سابق ایران در مصر رفتیم تا درباره جریان چپ اسلامی در جهان عرب به گفتگو بنشینیم.
چرا کسی نتوانست جای شریعتی را پر کند؟ | گفتوگو با عبدالمجید معادیخواه (روزنامه ایران ـ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸)
چرا کسی نتوانست جای شریعتی را پر کند؟
عبدالمجید معادیخواه
منبع: روزنامه ایران
تاریخ: ۲۷ خرداد ۱۳۹۸
در آستانهی سالگرد شهادت علی شریعتی، روزنامه ایران صفحات اندیشه خود را به نوشتهها و گفتوگوهایی درباره او اختصاص داده است. در این صفحات ویژه که به تاریخ ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ منتشر شدهاند گفتوگوهایی میخوانیم با بیژن عبدالکریمی، حسن محدثی، عبدالمجید معادیخواه و همچنین نوشتهای از افسانه توسلی. آنچه در پی میآید گفتوگوی آرزو اعتمادی با عبدالمجید معادیخواه است.
نقش انقلابی یاد و یادآوران | سارا شریعتی (سایت اینترنتی بنیاد فرهنگی شریعتی ـ ۱۳۹۸)
«نقش انقلابی یاد و یادآوران»
سارا شریعتی
منبع: سایت اینترنتی بنیاد فرهنگی شریعتی
تاریخ: ۱۳۹۸
بسم الله الرحمن الرحیم
مقدمه
سرنوشت شریعتی سرنوشت غریبی است: مشهور اما ناشناخته. نام او را بر خیابانها، کوچهها، بیمارستانها و مدارس و مغازهها گذاشته اند. در کلاسهای دبیرستان و دانشگاه، اغلب پرسش یا بحثی درباره شریعتی هست، حتی یکی از سه تالار همین دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، بهنام شریعتی است. یک شریعتی مشهور اما ناشناخته، به این دلیل که نامش را می بینیم، از وی میشنویم اما شریعتی را نمیخوانیم و متن شریعتی، کمتر مورد رجوع است. جدا از جوانان، حتی در میان هم نسلیهای خودمان اغلب میشنویم: یادش بخیر! ما در جوانی چقدر شریعتی میخواندیم. انگار شریعتیخوانی به 20-30 سال پیش برمیگردد و دست کم چند دهه است که شریعتی کمتر خوانده شده است. عمومیتیافتگی تصویر شریعتی در جامعه، یک تصور شناخت از او در میان مردم ایجاد کرده است که اغلب صادق نیست. شریعتی هم قربانی محبوبیتش شده و از این رو ناشناخته مانده است. اما به نظر میرسد امروز گرایش مجددی به شریعتی بهعنوان نویسنده و اصولا به شریعتیخوانی و مراجعه به متن آثار وی بوجود آمده است و شاهدش هم همین جلسه است.
هنوز هم شریعتی حرف اول را در افغانستان میزند | حامد رضایی (خبرگزاری مهر ـ ۱۱ آبان ۱۳۹۸)
هنوز هم شریعتی حرف اول را در افغانستان میزند
حامد رضایی
منبع: خبرگزاری مهر
تاریخ: ۱۱ آبان ۱۳۹۸
افغانستان و ترکیه دو کشوری هستند که بیشترین اقبال را به اندیشه های دکتر شریعتی داشته اند. شاید درباره این دو منطقه جغرافیایی خاص – برخلاف سایر نقاط جهان اسلام – بتوان با جرات گفت که شریعتی تاثیری جدی و «تعیین کننده» داشته است. تاثیر شریعتی منحصر به شیعیان افغانستان نبوده است بلکه بسیاری از چهره های اهل سنت نیز از جریان روشنفکری در ایران متاثر بودند.[1] امین کریم از چهره های مطرح اسلامگرای افغانستان ریشه روشنفکری دینی در این کشور را افکار سیدجمال، محمد عبده و اقبال لاهوری میداند و از نمایندگان جدید آن شریعتی و سروش را نام میبرد. البته نظریات سروش را انحرافی میداند.[2]
لطیف پدرام از متفکرین برجسته افغان درباره حضور افکار دکتر شریعتی در افغانستان میگوید: «من فکر نمیکنم روشنفکر جدی، چه چپ کمونیست و چه مسلمان در افغانستان وجود داشته باشد و شریعتی را نخوانده باشد یا با شماری از مهمترین آثار او آشنا نباشد.»[3]
چپ اسلامی در جهان عرب متأثر از دکتر شریعتی است | گفتوگو با حجتالله جودکی (خبرگزاری مهر ـ آبان ۱۳۹۸)
چپ اسلامی در جهان عرب متأثر از دکتر شریعتی است
گفتوگو با حجتالله جودکی
منبع: خبرگزاری مهر
تاریخ: ۱۱ آبان ۱۳۹۸
عدم آشنایی نخبگان ایرانی با جریانات فکری و فرهنگی جهان اسلام و درنتیجه شکل نگرفتن ارتباطات میان فرهنگی، سبب شده تا نسبت به ظرفیتهای بسیاری از جریانات فکری جهان اسلام که میتوانند به تمدن سازی اسلامی کمک کنند، غفلت شود. ایجاد آشنایی با آرا و افکار اندیشمندان جهان اسلام و برقراری ارتباطات میان فرهنگی میتواند به پروسه تمدن سازی اسلامی کمک شایانی کند.
جایگاه شریعتی در انقلاب ایران
جایگاه شریعتی در انقلاب ایران
گزارش نشست «جایگاه شریعتی در انقلاب ایران»
زمان: ۱۷ بهمن ۱۳۹۷
مکان: بنیاد شریعتی
نشست «جایگاه شریعتی در انقلاب ایران» در ۱۷ بهمن سال گذشته در بنیاد شریعتی برگزار شد. سکته مغزی پوران شریعت رضوی در روز ۲۲ بهمن و مرگ او در ۲۶ همان ماه، پوشش مطبوعاتی این نشست را تا امروز به تأخیر انداخته است. یک سال از این سخنان می گذرد؛ یکسالی که پر حادثه گذشت. امروز اما این سخنان همچنان مصداق دارد و محل نزاع است.
موضوع این نشست «جایگاه شریعتی در انقلاب ایران» است و نیز این پرسش که تحلیل «نو شریعتی» از انقلاب چیست؟ آیا می شود تکلیف انقلابی که چند صدایی بوده و «انقلاب اسلامی» نام گرفته است را از نظام جدا کرد؟ انقلاب همچون یک کل و امر تام را بی تردید نمی توان به شکل مکانیکی به اجزاء جداگانه تقسیم کرد و در باره آن اظهار نظر نمود، نقد کرد و یا بیلان آن را ارزیابی کرد. در نتیجه موضوع بررسی دیگاه شریعتی در باره مفهوم و یا تجربه انقلاب نیست بلکه به بررسی جایگاه واقعی او در انقلابی که پس از او به دنبال آمده است می پردازد. در این نشست آقایان هاشم آقاجری، غلامرضا جواد کاشی، احسان شریعتی، احمد زید آبادی، علی قاسمی، مسعود فصیحی، محمد نژاد، فرید خاتمی، امیر رضایی، فرید خاتمی، محب کیا، آرمان ذاکری و خانمها سوسن شریعتی و نرگس سوری شرکت داشتند.
با میراث روشنفکری خود بر سر مهر بیاییم | نرگس سوری
با میراث روشنفکری خود بر سر مهر بیاییم
نرگس سوری
روزنامهی اعتماد اخیراً در دی ماه مطلبی تحت عنوان «دلبسته میراث روشنفکریام» از دکتر سروش دباغ منتشر کرد که نویسنده طی آن ادعا میکند روشنفکرانی مانند شریعتی و جلال آلاحمد با عصر روشنگری چندان بر سر مهر نبودهاند و به نفی میراث آن پرداختهاند. این در حالی است که از نظر نویسنده، روشنفکران عصر مشروطه مواجههی ژرفنگرانهای نسبت به عصر روشنگری داشتند و ایدهآلهای آن را پذیرا بودند. نویسنده با تکیه بر این گزاره، ضرورت بازاندیشی در آراء روشنفکرانی مانند شریعتی و آلاحمد را استنتاج میکند. پرسشی که نباید بدیهی انگاشت این است که نویسنده با چه استدلال و با چه استناداتی چنین گزارهای را طرح میکند؟ در متن اشاره شده که به اعتبار آثار این روشنفکران، چنین گزارهای قابل استنتاج است اما در ادامه ادله و رفرنسی برای اثبات آن ارائه نشده و درستی آن بدیهی در نظر گرفته شده است. در حالی که با ارجاع به مباحث آلاحمد و شریعتی در آثارشان میتوان نشان داد آنان یکسره میراث روشنفکری را نفی نکردهاند و به ستیز با آن برنخاستهاند. جدای از این مسئله، باید توجه داشت فهم دقیق ماهیت اندیشهها و ایدهها مستلزم این است که آنها را در کانتکس تاریخی-اجتماعیشان قرار دهیم در غیر این صورت در دام نظرورزیهای انتزاعی میافتیم.
دلبسته ميراث روشنگریام | سروش دباغ (روزنامه اعتماد ـ ۷ دی ۱۳۹۸)
دلبسته ميراث روشنگریام
سروش دباغ
منبع: روزنامه اعتماد
تاریخ: ۷ دی ۱۳۹۸
به مناسبت در رسيدنِ نود و ششمين زادروز مرحوم جلال آلاحمد نويسنده و روشنفكر معاصر كشورمان، در صفحه 15 شماره 4527 مورخ سيزدهم آذرماه سال 1398 روزنامه اعتماد يادداشتي با عنوان «جلال؛ روشنفكر بيدكان» به قلم آقاي عظيم محمودآبادي منتشر شد. به نزد من، نگاه نويسنده يادداشت فوق به جريان روشنفكري معاصر موجه نيست. با اين قرائت از ميراث روشنفكري بر سر مهر نيستم و تصوير و تلقياي را كه نويسنده «جلال؛ روشنفكر بيدكان» از شريعتي و آلاحمد ارايه داده است، نميپسندم. با همه احترامي كه براي اين دو بزرگوار قائل هستم و در درسگفتارهاي «شريعتيشناسي» و «آل احمد، آشوري و شادمانشناسي» خود نيز بدان پرداختهام؛ به نظرم در وضعيت كنوني، نقدِ آن پروژه و ديسكورس روشنفكري – كه البته شورمندانه و تعهدمدارانه بوده است، به سبب نوع نگاه آنها به غرب از سويي و نحوه مواجههشان با سنت ايراني- اسلامي از سوي ديگر، ضرورت دارد.
جلال؛ روشنفكر بیدكان | عظیم محمودآبادی (روزنامه اعتماد ـ ۱۳ آذر ۱۳۹۸)
جلال؛ روشنفكر بیدكان
عظیم محمودآبادی
منبع: روزنامه اعتماد
تاریخ: ۱۳ آذر ۱۳۹۸
«دلیر باش در به كار گرفتن فهم خویش! این است شعار روشننگری». ایمانوئل كانت(1)
شاید كمتر كسی باشد كه تردید كند در اینكه روشنفكری ما دستكم نسبت به دهههای پیش و به ویژه قبل از انقلاب تبدیل به جریانی نحیف و ضعیف شده است. اقبالی كه نسبت به سخنرانیهای شریعتی و كتابهای آلاحمد میشد كجا و تیراژ كتابهایی كه امروز نام و نشان روشنفكران بر تاركشان میدرخشد كجا؟ حتی در دهههای نخستین پس از انقلاب نیز شاهد بروز و ظهور برخی چهرههای روشنفكری چون دكتر عبدالكریم سروش بودیم كه گرچه تاثیرشان در جامعه نسبت به سلف خود كمتر بود، اما در اصل تاثیرگذاریشان نمیتوان تردید و تشكیك كرد.
به دموکراسی رادیکال اعتقاد داشت | احسان شریعتی (روزنامه شرق ـ ۲ آذر ۱۳۹۸)
احسان شریعتی به بهانه 86 سالگی تولد پدرش در گفت وگو با «شرق»:
به دموکراسی رادیکال اعتقاد داشت
گفتوگو با احسان شریعتی
منبع: روزنامه شرق
تاریخ: ۲ آذر ۱۳۹۸
امیرمحمد حسینی: در دومین روز از ماه آذر متولد شد. خراسان زادگاهش بود و 42 سال بعد در خرداد 1356 از دنیا رفت؛ فرسنگها دورتر از زادگاه خود در انگلستان. علی شریعتی از آن دست اندیشمندانی است که هنوز نسبت خود با جامعه و فضای دانشگاهی را حفظ کرده است. هرچند این نسبت با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی تغییرات زیادی هم کرده است؛ شاید بههمیندلیل است که مقصود فراستخواه، جامعهشناس سرشناش، در اواخر دهه 80 از نوشریعتیگرایی سخن میگوید. نوشریعتیگرایی از سال 95 نیز در قالب سمپوزیومهایی دنبال شده و همچنان بحثهایی زیادی با محور اندیشههای شریعتی میگیرد. آنچه امروز در سالروز تولد شریعتی مورد بحث قرار گرفته، موضوع مردم در افکار و اندیشههای سیاسی اوست. اینکه مردم در آرای شریعتی چه جایگاهی دارند و دموکراسی در اندیشههای او چطور تبیین میشود. احسان شریعتی استاد فلسفه و فرزند او، سعید مدنی جامعهشناس و صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، گفتارهایی در این زمینه ارائه دادند. احسان شریعتی همچنین به «شرق» میگوید مجلس بزرگداشت دکتر شریعتی که قرار بود امروز (شنبه) در بنیاد ایشان برگزار شود، بهدلیل اتفاقات اخیر لغو شده است.
ابوذر، شنوای ندای هستی! | سعید حنایی کاشانی (کانال تلگرامی فلُّسَفَه ـ آذر ۱۳۹۸)
ابوذر، شنوای ندای هستی!
سعید حنایی کاشانی
منبع: کانال تلگرامی فلُّسَفَه
تاریخ: یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۸
هایدگر سخن هگل را که میگفت فرد بزرگ «روح زمانه» را تجسّم میبخشد و ندای آن را میشنود، به شنیدن «ندای هستی» تعبیر کرد. اما خود در شنیدن ندای هستی به بیراهه رفت و آن را با سخن «رهبر» (هیتلر) یکی گرفت. میتوان تمامی تاریخ اندیشه، از حکمت و عرفان و هنر و دین گرفته تا علم، همه را پاسخی به این ندا گرفت. اما در این باره که چه کسی این ندا را بهدرستی شنیده است فقط تاریخ میتواند قضاوت کند، چون شنوندگان این ندا هستند که تاریخ را میسازند. تاریخ توقف نمیکند و با دگرگون شدن ساخته میشود. بنابراین، هرکس که «تغییر» نمیکند، هرکس که در برابر «تغییر» میایستد، هرکس که خواهان «حفظ وضع موجود» است، جز به دیوار و زنجیر نمیاندیشد و چارهای جز «سرکوب» ندارد. اما دریا را نمیتوان فروکوفت، زمین را نمیتوان از حرکت بازداشت، و هوا را نمیتوان به زندان کرد. دیر یا زود هرچه رفتنی است میافتد. با مرگ ملتها و نظامهای سیاسی و تمدنها و اندیشهها و ادیان و مذاهب همان گونه میباید رو به رو شد که با مرگ خویش رو به رو میشویم: آرام و متین، خاموش و تسلیم، بیهیچ ناله و شکوهای.