Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

مصاحبه با حجت‌الاسلام علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی (روزنامه اطلاعات ـ ۲۹ خرداد ۱۳۶۲)

مصاحبه با حجت‌الاسلام علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی

منبع: روزنامه اطلاعات (شماره ۷۰۳۸) ○ تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۶۲

 

دکتر شریعتی از افرادی‌ست که واقعاً به این نهضت خدمت کرده و فعالیت‌های ایشان در چندین ساله اخیر بر قشر وسعی از کسانی که ما به آنها دسترسی نداشتیم، اثر داشته و آنها را به میدان کشانید. او خصوصاً با تجربه‌ای که داشته بدین معنا که او عملاً معلم بوده و ثانیاً به خارج رفته بود ثالثاً به جامعه‌شناسی وارد بود و همچنین با وضع روحی و شرایط نسل نو آشنایی داشته، توانست در جامعه مؤثر باشد و موجی نسبتاً قوی ایجاد کند اشکالی که بود این بود که ایشان بیشتر در قشر به اصطلاح روشنفکر و جوان فرو رفته بود و مدتی هم در خارج و دور از ایران بسر برده بود. آشنایی کامل با حوزه‌های علمیه و محیط‌های مذهبی سنتی نداشت از نزدیک با این محیط‌ها آشنا نبود. حوزه علمیه این خاصیت را دارد که هر روز با مردم تماس دارد و طلبه‌ها به شهرها و روستاها می‌روند و در ارتباط دائم با توده محروم هستند. طبیعی است که او نمی‌توانسته در این وضعیت باشد در سخنرانی‌ها هم بیشتر با یک طبقه خاصی طرف بود برخی از برداشت‌ها و دیدگاه‌های ایشان منطبق با مقتضیات بخش عظیمی از جامعه ما نبود ضمن اینکه ایشان خدمات عظیمی داشت گاهی دچار کمبودهایی از این طرف می‌شد در مجموع من معتقدم که ایشان خدمت مفید و مؤثری نموده و ما باید از خدمات ایشان قدردانی کنیم و به آنها ارج نهیم.

س: در عین اینکه شهید شریعتی مثل هر کس دیگر نقطه‌ضعف‌هایی در تفکرش داشته ولی ما جریاناتی را می‌بینیم که محور برنامه و کارشان بر کوبیدن و تضعیف شریعتی بوده است و خوب البته جریان دیگری نیز هست که مطلق کردن شریعتی و بدنبال یک سری اغراض سیاسی و دستاویز کردن او حاضر به دیدن و پذیرفتن ضعف‌های شهید که برای هر متفکری طبیعی است نیست. شما این دو جریان را چگونه توجیه می‌کنید؟

ج: من دکتر را فردی خوش‌نیت می‌دانم او نمی‌خواست عمداً مسائلی را اشتباه طرح کند. بلکه به همان دلیل یک بعدی دیدن از آن جهت که با این قشر از جامعه درست تماس نداشته یک سری کمبودهایی در تحلیل‌های او دیده می‌شود. خوب این سبب می‌شود تا آن قشر از جامعه آن علاقه و نزدیکی را با او پیدا نکند.

س: آیا شما این جریان را تأیید می‌کنید؟

ج: خیر. من معتقدم اگر ما می‌دانیم کسی سوءنیت ندارد نبایست او را کوبید بلکه باید نقادانه با او برخورد نمود. در جامعه بایستی نقادی سازنده وجود داشته باشد.

جامعه ما به دلیل اینکه بسته بوده و تحت فشار و دیکتاتوری قرار داشته عادت نکرده با دید باز به مسائل نگاه کند. ما باید این مسئله را بپذیریم که هیچگاه در آینده نیز فردی مطلق نخواهیم داشت. مطلق‌گرایی در تأیید شریعتی صحیح نیست، چرا که به این معناست که او را به خورد جامعه داده‌ایم و از آن طرف کوبیدن و تضعیف او نیز صحیح نیست. چرا که بدین معناست که بسیاری از دیدگاه‌های خوب ایشان را که برای جامعه مفید است از دست جامعه گرفته‌ایم و اصولاً در مورد هیچ متفکری این نحو برخورد صحیح نیست.  

ویژه‌نامه‌ی ششمین سالگرد شهادت دکتر شریعتی (کیهان ـ ۲۹ خرداد ۱۳۶۲)

 

1

شریعتی؛ جرقه‌ای در ظلمت، انفجاری در سکوت

منبع: روزنامه کیهان

تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۶۲

 

روزنامه کیهان ویژه نامه‌ای به مناسبت ششمین سالگرد «شهادت معلم شهید دکترعلی شریعتی» به چاپ رسانده است. در این ویژه نامه هشت صفحه‌ای اظهار نظرات بسیاری از چهره‌های برجسته سیاسی – دولتی – روحانی پس از انقلاب را  در باره شریعتی  می‌توان خواند.

دکتر شریعتی از دید من یک انسان خوش قریحه، با هوش و تیز بین ناآرام و جستجو گر است: شهید مظلوم دکتر بهشتی

شریعتی جوان‌های ما را از کاخ جوانان به حسینیه کشاند: آیت الله طالقانی

دکتر شریعتی به مطهری ارادت می‌ورزید: حجة الاسلام خامنه‌ای

دکتر شریعتی از افرادی است که واقعا به این نهضت خدمت کرده است: حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی

نوشته‌ها و سخنرانی های دکتر شریعتی در روحیه جوانان آن زمان نقش سازنده‌ای داشت: ایت الله مهدوی کنی

شریعتی یک انسان تلاش‌گر و در راه عقیده و فکر اسلامی خستگی ناپذیر بود: حجة الاسلام خامنه‌ای

تو بر شهادت پاک فدائیان عشق شاهدی: مصطفی چمران

در این ویژه نامه سخنرانی استاد محمد تقی شریعتی در هفتم شهادت فرزندش در مشهد و نیز بخشی از نامه استاد مطهری خطاب به دکتر شریعتی که در سال ۱۳۴۷ نوشته شده است ( بدون ذکر تاریخ ) درج شده است. دو شعر نیز از علی معلم «‌همان که رودخانه را به خون تازه رنگ زد» و استاد امیری فیروزکوهی « داشت نیش «خامه» تیزش تراش از « ذوالفقار».

 pdf. روزنامه کیهان

ویژه‌نامه‌ی ششمین سالگرد شهادت دکتر شریعتی (اطلاعات ـ ۲۹ خرداد ۱۳۶۲)

 

FullSizeRender(15)

 اگر تنهاترین تنهاها شوم باز هم خدا هست

به مناسبت ششمین سالگشت شهادت دکتر شریعتی

منبع: روزنامه اطلاعات

تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۶۲

ویژه نامه روزنامه اطلاعات با عنوان و مطالبی تکراری(تکرار مطالب ویژه نامه روزنامه کیهان بود ) به مناسبت ششمین سالگرد شهادت شریعتی علاوه بر ذکر و درج مواضع شخصیت های سیاسی، روحانی و فرهنگی درباره دکتر شریعتی، بخش اعظم صفحات خود را به گزینش و چاپ متونی از شریعتی در باب موضوعاتی چون: وصایت و شورا، قدرت های استکباری، مارکسیسم، ولایت، روحانیت و…  اختصاص داده است. عناوین مطالب این ویژه نامه عبارتند از:‌

نقد و بررسی پنج دیدگاه و قضاوت در باره دکتر شریعتی: بی‌نام

نقاط مثبت و منفی اثار شریعتی از دید شخصیت ها و صاحب نظران: آیت الله بهشتی، حجت الاسلام رفسنجانی، دکتر عبدالکریم سروش، مهندس میر حسین موسوی، عسگر اولادی).

نظریات دکتر شریعتی درباره مسائل و موضوعات مختلف دینی، اجتماعی: (گزیده متون شریعتی ).

شعری از طاهره صفارزاده نیز در این ویژه نامه تحت عنوان« سفر هزاره» درج شده است.

pdf.روزنامه اطلاعات ۱۳۶۲