سخنان نمایندگان پیرامون سالگرد شهادت شریعتی در جلسهی علنی مجلس
در جلسه علنی امروز ایراد شد
سخنان نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تجلیل از شخصیت دکتر شریعتی و لزوم معرفی …
منبع: روزنامه کیهان
تاریخ: ۱۳۶۷
سرویس سیاسی ـ جلسه علنی مجلس شورای اسلامی صبح امروز به ریاست حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی تشکیل شد. در این جلسه نمایندگان بیرجند، مرند و زنجان و طارمعلیا سخنانی پیرامون سالگرد شهادت دکتر شریعتی، عملیات پیروزمندانه بیتالمقدس ۷ ، برگزیدن وزراء دلسوز و کاردان در راس وزارتخانهها، حمایت از سازمان بهزیستی کشور، ایجاد اشتغال برای بیکاران، مبارزه قاطع با قاچاقچیان مواد مخدر و مسائل و مشکلات حوزه انتخابیه خود ایراد کردند.
همچنین در این جلسه اعتبارنامه ۷ تن دیگر از نمایندگان به تصویب رسید و اعتبارنامه دو نماینده به کمیسیون تحقیق ارجاع شد.
در جلسه امروز همچنین اعتبارنامه نماینده نیشابور که به کمیسیون تحقیق ارسال شده بود مورد تصویب نمایندگان قرار گرفت.
مشروح گزارش جلسه علنی امروز مجلس را در زیر میخوانید:
سید ابوالحسن حائریزاده نماینده بیرجند اولین ناطق پیش از دستور جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی بود که در ابتدا خرداد ماه را ماه عجیب و پر از حادثه در تاریخ ملت توصیف کرد و ضمن تجلیل از شهدای این ماه در رابطه با آثار دکتر شریعتی گفت: سخنان و نوشتههای معلم شهید بر دانشگاهیان و تحصیلکردهها خصوصاً و بر نسل جوان عموما اثرات عمیقی داشت و سهم و بزرگی را در روشنگری مسلمانان عصر ما به عهده داشت.
شهید دکتر بهشتی درباره دکتر شریعتی میگوید که «همه مردم بخصوص تحصیلکردههای ما توجه دارند موج عظیمی که گفتهها و نوشتههای مرحوم دکتر شریعتی در نسل تحصیلکرده و در بسیاری افراد گریزپا نسبت به اسلام در سالهای اوج انقلاب در جامعه ما ایجاد کرد در رشد حرکت ما (انقلاب) عامل موثری بود.
مرحوم شریعتی از استعدادها و قریحههای برجسته زمان ماست. شریعتی درخششی در تاریخ انقلاب و تاریخ اسلام بود. او در توسعه و تقویت شور انقلابی جامعه ما بخصوص نسل جوان تاثیر بسزایی داشت و توانست قلب و ذهن جوانان ما را برای درک پیامهای امام آماده کند و به فهم این پیامهای انقلابی نزدیکتر کند. او توانست پیوند میان نسل جوان و روحانیت مسئول و متعهد را در یک راستای انقلابی برای نسل جوان قابل فهمتر کند.»
حائریزاده سپس ضمن گرامیداشت یاد شهید دکتر بهشتی و ۷۲ تن از یاران امام، شهادت این بزرگواران را مایه قوت و آبرو بخشیدن به انقلاب اسلامی دانست و افزود: یکی از اساتید اسلامی میگوید حامد الگار که پژوهشگری تیزبین است درباره معلم شهید شریعتی گفته است: «اسلام بهعنوان ایدئولوژی اندیشههای دکتر شریعتی است».
نماینده بیرجند در ادامه افزود: در سالهای قبل و بعد از انقلاب نوشتهها و مجموعه آثار دکتر شریعتی از پرفروشترین و پرخوانندهترین مطالب در جامعه اسلامی ما بوده است. کارهای مثبت و ارزنده دکتر شریعتی هر خواننده مسلمانی را منقبض میکند و عشق به اسلام و پیامبر و اهلبیت و علی(ع) و ابوذر و دیگر اصحاب خاص را در دلها برمیانگیزد.
روزنامهها و مجلات سالهای پس از انقلاب از تعریف و تمجیدهای فراوان شخصیتهای مذهبی و علمی و فلسفی حوزه و دانشگاه و نیز از مسئولان دستاندر کار انقلاب اسلامی ایران پر است.
بسیاری از شخصیتها درباره دکتر شریعتی به نیکی و بزرگی و عظمت سخن گفتهاند. من به عنوان یک مسلمان وظیفه خویش میدانم که همه جوانان خصوصا طلاب گرامی حوزههای علمیه و دانشجویان گرامی دانشگاهها را به مطالعه مجموعه آثار دکتر شریعتی دعوت نمایم.
استاد دکتر عبدالکریم سروش میگوید: شریعتی آدمی دردشناس، دلیر، هنرمند در بیان درد بود و دغدغه خلوص و توانایی داشت و عزم مهندسی و بازسازی اندیشه دینی را داشت. او الهام پذیرفته از اقبال لاهوری بود و موقعیت زمان خودش را هم درک میکرد و درست به همین دلایل پارهای از تهمتها و طعنها بر او زنده شد. از همه مهمتر سئوالات نوینی بود که او در جامعه ما درانداخت، سئوالاتی که امروز هم ما با آنها روبروئیم و حتما باید نسبت به آنها پاسخ فراهم آوریم.
مهمترین درسی که از شریعتی میگیریم درس جسارت است. آدم اگر شجاع نباشد آدم نیست، شجاعت از جوهریت انسان است. اگر عرفان را میخواهیم عرفان باید توام با شجاعت باشد. زاهد با ترس نمیخواهیم. عارف بیترس میخواهیم اینک برای ما چه شریعتی، چه دیگران، چه مخالفان و چه موافقان او همه آینههای عبرت هستند و همه روزنههایی برای کسب معرفت و بصیرت هستند. آنچه که به کار ما میآید برگرفتن چراغ است از میراث گذشتگان، نه ابزاری برای دشنام یا تحسین یا تکفیر و یا تقبیح. شریعتی یک راه بود نه یک منزل. چراغ بود نه بت. فریادی بود بر گوشهای سنگین و پتکی بود بر وجدانهای خاموش، دردی بود مجسم و مجسمهای بود ار درد، و مردی بود در جاده تکامل.
وی افزود: دکتر شریعتی میگوید ابوذر خط اصلی مبارزهاش را مبارزه با تبعیض طبقاتی برای استقرار عدالت تعیین کرد. تاکید فراوان ابوذر بر رهایی … را تشریح میکند و میگوید: انفاق این نیست که پول بدهی به این و مقداری ذغال بدهی به آن گدا. نفقه به معنای حفره است و اینها انفاق نمیکنند یعنی حفره طبقاتی و فاصله اجتماعی را با این گنجهایی که در خانهشان نهادهاند پر نمیکنند.
در جای دیگر در معنای آیهای از سوره انبیاء میگوید: ای کسانی که ایمان آوردهاید همانا بسیاری از علمای دینی و روسای روحانی و راهبان و عابدان گوشهگیر، شخصیتهای مقدس و بیزار از دنیا و اهل آخرت و خالص که به کار کسی کاری ندارند، اموال مردم را به ناحق میخورند و مردم را از راه خدا بازمیدارند. کسانی که زر و سیم را اندوخته و انباشته و گنج میسازند و در راه خدا انفاق نمیکنند آنان را به عذابی دردناک مژده ده.
معلم شهید در جای دیگری میگوید: «چرا این کعبه را که اولین و قدیمیترین معبد پرستش توحید و پناهگاه توده مردم است و تنها جایی است که از مالکیت حکام و قدرتها و جباران آزاد است و بیت عتیق میباشد به صورت ابزار دست و دکان عدهای و پاتوق یک خانواده و وسیله استثمار و استعمار مردم و … و جایگاه بتها کردهاید.»
معلم شهید در جای دیگر میگوید: «اسلام جهتی ضد اشرافی دارد. این مردم و ناس است و با طبقات حاکم و با ملاء یعنی کلهگندهها و با مترف یعنی شکم گندهها و حتی با طبقه روحانیون یعنی احبار و رهبان که در همه جامعهها و ادیان گذشته یکی از طبقات حاکم بودهاند سر مبارزه و آشتیناپذیر دارد. هدف نهایی اسلام استقرار عدالت و برابری جهانی است. فلسفه تاریخ اسلام پیروزی قطعی و مقدر نمودن محکوم و مردم اسیر و ضعیف جهان و حکومت آنان بر روی زمین است.
استضعاف اعم از استبداد و استعمار و استثمار و استحمار است طبقهای به وسیله استبداد به بیچارگی میافتد و این استضعاف سیاسی است طبقهای به وسیله غارت و ربودن ثروت استثمار میشوند و این استضعاف اقتصادی است و کسانی با اندیشه و فکر و تعقل به وسیله نیروهای استعمارگر که زیربنای استبداد و استثمار هستند استعمار میشوند که این استضعاف عقلی و شعوری و احساسی است. و زمین را بندگان درست اندیش و درستکار به ارث میبرند.
میبینیم انتظار یک نوید و عامل خوشبینی تاریخی است. عامل توجیه وراثت مبارزه، تسلسل تاریخی، جبر تاریخی، ایمان به عدالت و پیروزی حقیقت و ایمان به نابودی ستم و ظلم و پلیدی در سرنوشت انسان و ایمان به اینکه تاریخ در زندگی نوع بشر بر روی همین زمین و پیش از مرگ نه در قیامت و پس از مرگ، به پیروزی ستمدیدگان و نابودی ستمگران منتهی خواهد شد.
وی سپس گفت: بعضیها اجازه ندادند که دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم با آنهمه خدمات شایسته و ارزندهاش مراسم بزرگداشت یومالله ۱۵ خرداد در مدرسه فیضیه برگزار کند و خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.
ناطق در ادامه تاکید کرد امت اسلامی ما کتاب «قاسطین، مارقین، ناکثین» دکتر شریعتی را بخوانند تا دشمنان امام و امت و دشمنان خارجی و داخلی را بشناسند و چهره دشمنان انقلاب اسلامی روشنتر شود.
کتاب «حسین وارث آدم» را بخوانند تا بدانند که معلم شهید شریعتی میگوید: «حسین یک درس بزرگتر از شهادتش به ما داده است و آن نیمهتمام گذاشتن حج و به سوی شهادت رفتن است. حجی که همه اسلاف و اجداد پدر بزرگوارش برای احیای این سنت جهاد کردند. این حج را نیمهتمام میگذارد و شهادت را انتخاب میکند. مراسم حج را بهپایان نمیبرد تا به همه حجگزاران و نمازگزاران تاریخ و مومنان سنت ابراهیم بیاموزد که اگر امامت و رهبری و هدف، و حسین نباشد و یزید باشد چرخیدن بر گِرد خانه خدا با خانه بت مساوی است.
معنی امامت بهعنوان یکی از اصول تشیع این است که قبول هر ارزش و عملی به امامت و رهبری و به ولایت بستگی دارد و اگر او نباشد همه چیز بیمعناست اکنون حسین حضور خودش را در همه عصرها و در برابر همه نسلها و در همه جنگها و جهاد و در همه صحنههای زمین و زمان اعلام کرده است. در کربلا شهید شده است، در همه نسلها و عصرها بعثت کند. و تو و من، ما باید بر مصیبت خویش بگرییم که حضور نداریم. و اکنون در برابر دشمنان خارجی انقلاب اسلامی و بعثیهای جنایتکار و گروهکهای محارب و ملحد و ضد خدا و در برابر دشمنان داخلی، زورگویان، زراندوزان و مزدوران مردم فریب و در برابر خنجر از پشت زدنهای بعضیها و در برابر بیتفاوتها و نقزدنها و ایرادگیریها و در برابر خوارج زمان و در برابر ابوموسی اشعریها باید به امام امت عرض کنیم که صبر کن که وعده خداوندی حق است و مبادا کسانی که مردان یقین نیستند تو را مست کنند.»