انتشارات مستقل (چاپ اول، ۱۳۳۴ تا ۱۳۴۹)
علی شریعتی قبل از آغاز فعالیت های خود در حسینیه ارشاد و چاپ آثارش توسط انتشارات این موسسه، چند اثر را در دهه سی و چهل توسط ناشرین مستقل همچون انتشارات طوس در مشهد و شرکت سهامی انتشار به چاپ رسانده است. این کتابها که شامل چهار ترجمه و سه تالیف است عبارتند از:
محمد، خاتم پیامبران (مهر ۱۳۴۷)
محمد، خاتم پیامبران
محمد، خاتم پیامبران؛ مجموعه مقالات، نشریه حسینیه ارشاد؛ شرکت سهامی انتشار، مهر ۱۳۴۷؛ ۶۱۶ ص
کتاب «محمد خاتم پیامبران» به مناسبت آغاز پانزدهمین قرن بعثت از سوی موسسه حسینیه ارشاد و در پی فراخوان مقاله نهایتا در مهر ۱۳۴۷ در دو جلد توسط شرکت سهامی انتشار چاپ می شود. نویسندگان و موضوعات این مجموعه عبارتند از:
انتشارات حسینیه ارشاد (چاپ اول، مهر ۱۳۴۷ تا آبان ۱۳۵۱)
انتشارات حسینیه ارشاد
چاپ اول ( ۱۳۴۸ ـ ۱۳۵۲)
با آغاز همکاری علی شریعتی با حسینیه ارشاد (۱۳۴۸) سخنرانی های او به شکل گسترده و با تیراژ بالا، به شکل جزوه و یا کتاب توسط انتشارات حسینیه ارشاد به چاپ می رسد و در اختیار خوانندگانش قرار می گیرد. شریعتی تا سال ۱۳۵۲ هنوز نامی است مجاز و چاپ آثارش ممنوعیت ندارد. این آثار توسط مخاطبین او در حسینیه ارشاد که اکثرا دانشجویان دانشگاهها و متعلق به نقاط مختلف کشور بودهاند به شهرستان ها نیز سفر می کرده اند و باز تکثیر می شده اند. کاظم متحدین و پرویز خرسند از دست اندرکاران اصلی تنظیم و تصحیح آثار شریعتی در این سال ها هستند. این سخنرانی ها پس از پیاده شن توسط شریعتی بازبینی میشده است. انتظار وسیع مخاطبان برای در اختیار داشتن جزوات، حجم کار زیادی را برای مدیریت حسینیه ارشاد به دنبال داشته و چاپ این آثار را بدل به فعالیت شبانه روزی حسینیه ارشاد ساخته بوده است. لازم به تذکر است که شریعتی هیچ وقت حاضر به قبول حق تالیف آثارش نبوده است.
انتشارات بینا، بیجا با اسامی مستعار (۱۳۵۲تا ۱۳۵۷)
انتشارات بینا، بیجا با اسامی مستعار
آثار شریعتی تا اواسط سال ۱۳۵۲ علیرغم بسته شدن حسینیه ارشاد (از ۲۴ آبان ۱۳۵۱) برای گرفتن مجوز کتابخانه ملی ارسال میشده است اما از این تاریخ به بعد و پس از دستگیری شریعتی در مهر ۱۳۵۲ دیگر اجازهی چاپ و تکثیر پیدا نمیکند. این ممنوعیت موجب چاپ گستردهی بخشی از سخنرانیهای شریعتی با عناوین مختلف، اسامی مستعار و توسط ناشرین زیرزمینی متعدد در تیراژی گسترده میشود. بهویژه با مرگ شریعتی و تا یک سال پیش از انقلاب، این وضعیت به شکل غیرقابل کنترلی در میآید. در این دوران ناشرانِ مختلف این کتابها را با نامهای مستعار علی علوی، علی سبزواری، علی دهقاننژاد، علی سربداری، علی شریفی، علی خراسانی، علی مزینانی، علی زمانی، علی راهنما، علی سبزوارزاده، علی اسلامدوست، محمدعلی آشنا، محمدعلی اثنیعشری، محمدعبدالخطیب مصری، م. رفیعالدین، شمع، احسان خراسانی، رضا پایدار، کمالالدین مصباح و… چاپ میکردند.
حشر آزادی در خیابان انقلاب (۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹)
از آغاز سال ۱۳۵۷، اندک اندک نام علی شریعتی بر روی جلد کتاب ها بر می گردد و از پایان همین سال و به دنبال پیروزی انقلاب در کنار نام علی شریعتی-گهگاه- تعابیری چون «شهید» و یا «معلم» نیز افزوده می شود. تیراژ این کتاب ها که با طرح های گوناگون و عناوین تغییر یافته و از سوی ناشرین متعدد به چاپ می رسیدند گاه به ۱۰۰ هزار نیز می رسید. روایت های متعددی در باره مراکز نشر این آثار در این بازه زمانی جود دارد. استاد حکیمی از چاپخانه هایی در ناصر خسرو سخن می گوید که در تیراژ وسیع این کتب را به چاپ می رسانده اند و به شکل سیار در کنار خیابان انقلاب به فروش می گذاشته اند؛ امری که پروژه تصحیح و تنقیح آثار شریعتی را منتفی می کرده است. استاد مطهری در نامه ای به آیت الله خمینی از این وضع شکایت دارد. احسان نراقی در کتاب «تاریخ شفاهی نشر»، چاپ ققنوس این وضعیت را تمهید دوستداران شریعتی برای تبلیغ و افزایش محبوبیت او می داند. خانواده شریعتی از این وضعیت نگران است با این احساس خطر که این آثار ، بی هیچ کنترل محتوایی با حذف و دستکاری تکثیر شده باشد.
کتاب های بسیاری در همین ایام به شریعتی منسوب می شود و تیراژ گسترده ای می بابد. معروفترین نمونه در آن سال ها، کتاب جلال رفیع به نام «نماز؛ تسلیم انسان عصیانگر»است و علی رغم تکذیب های مکرر نویسنده به نام شریعتی تکثیر می شد. نمونه دیگر این متون منسوب به شریعتی که شهرت بسیار یافت چند جلدی های «دفترهای دیالکتیک» است که بر اساس طرح هندسی شریعتی در کتاب اسلامشناسی ، منتخبی از اثار شریعتی را گردآوری کرده بود. دلیل شهرت این مجموعه پنج جلدی تعبیر«دیالکتیک» بود که از واژگان حساسیت برانگیز آن سال ها بود. برخی از این عناوین بعضا ساختگی چنان شهرتی بر هم زده بود که سال ها پس از چاپ مجموعه آثار نامشان ذکر می شد و یا از غیبت مشکوکشان در میان مجموعه ها صحبت می شد و شائبه ممیزی را به وجود آورده بود. از آن جمله اند کتاب«عقیده» که گزینشی از یک سری سخنرانی های شریعتی است و او کتاب جداگانه ای به این نام ندارد با این وجود هنوز در دهه ۸۰ برخی از پژوهش ها به آن ارجاع می دهند.
مجموعه آثار (چاپ اول، آذر ۱۳۵۶ تا زمستان ۱۳۶۶)
پس از مرگ شریعتی در خرداد ۱۳۵۶، از پاییز همان سال ، مدیریت حسینیه ارشاد (محمد همایون و دکتر ناصر میناچی) با همکاری برخی از دوستداران شریعتی مقیم خارج از کشور “دفتر تدوین و انتشار مجموعه آثار برادر شهید دکتر علی شریعتی در اروپا “را پایه گذاری کردند.این دفتر با مدیریت دکتر حسن حبیبی تا پیروزی انقلاب حدود ۸ عنوان از ۳۶ عنوان مجموعه آثار را در اروپا به چاپ رساند. با انقلاب ایران «دفتر تدوین و تنظیم مجموعه آثار معلم شهید دکتر شریعتی» از سال ۵۳ و با مدیریت پوران شریعت رضوی، همسر علی شریعتی و همکاری آقایان امیر رضایی و مجید شریف چاپ آثار شریعتی را عهده دار شد. مجموعه آثار شریعتی آخرین عنوان خود را تحت نام «آثار جوانی»در سال ۱۳۸۵ به چاپ رساند. لازم به ذکر است که ۳۶ عنوان مجموعه آثار که عمدتا طی دهه ۶۰ و در شرایط سیاسی و اجتماعی بحرانی تدوین و تنظیم می گشت توسط چهار انتشاراتی به چاپ می رسید و به بازار عرضه می گشت: انتشارات چاپخش، انتشارات قلم، انتشارات آگاه ،شرکت سهامی انتشار و انتشارات الهام ناشرینی هستند که طی چهل سال اخیر چاپ مجموعه اثار شریعتی را بر عهده داشته اند. از میان مجموعه آثار شریعتی ۵ عنوان (مذهب علیه مذهب، جهتگیری طبقاتی در اسلام، تشیع علوی و تشیع صفوی، جلد اول با مخاطبهای آشنا و نامهها) در نیمه اول دهه ۶۰ دستخوش ممیزی و ممنوعیت می شوند و نهایتا بعد از سال ۱۳۷۷ از سوی وزارت ارشاد دولت اصلاحات از آنها رفع ممنوعیت می گردد.
از دههی ۱۳۸۰ تا امروز
آثار دکتر شریعتی چهل و یک سال است که به چاپ میرسد: به شکل رسمی، غیر رسمی؛ با نام خودش با اسامی مستعار؛ به شکل مجموعه آثار، رسالههایی کوچک و یا گزینههایی از جملات؛ و در نهایت به گونه دیجیتالی. این حضور بی وقفه و متنوع نشان از تداوم مخاطبهای او دارد؛ مخاطبی که طی چهل سال اخیر و علی رغم تنوع زمانهها و زمینهها هر بار توانسته است نسبتی با شریعتی و اندیشههایش برقرار سازد. این بخش شامل چاپهای جدید آثار قدیم شریعتی است.
آثار چاپ شده از دههی ۱۳۸۰ تا امروز