گفتمان روشنفکری و جریان احیای اندیشه دینی | محسن آرمین (دوهفته نامه عصر ما ـ ۲۴ خرداد ۱۳۷۵)
گفتمان روشنفکری و جریان احیای اندیشه دینی
محسن آرمین
منبع: دوهفته نامه عصر ما (ارگان سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی)
تاریخ: ۲۴ خرداد ۱۳۷۵
متن سخنرانی محسن آرمین در مراسم یادبود مرتضی مطهری و علی شریعتی در دانشکده فنی دانشگاه تهران به تاریخ ۳ خرداد ۱۳۷۵
دفتر پژوهشهای فرهنگی دکتر علی شریعتی (تاریخ تاسیس: ۱۳۷۵)
دفتر پژوهشهای فرهنگی دکتر علی شریعتی
دفتر پژوهش های فرهنگی دکتر علی شریعتی طی بیانیه ای رسمی در تاریخ آذر ۱۳۷۵ تاسیس خود را با فراخوانی از سوی آقای یوسفی اشکوری اعلام کرده و فعالیت های خود را آغاز می کند.(رحمانی-علیجانی-عیسی خندان-امیر رضایی- عمرانی) این موسسه تا پیش از پلمپ شدن دفتر در سال ۱۳۷۹ به دنبال دستگیری برخی از فعالین سیاسی ملی مذهبی موفق شده بود نشست ها، سمینارها و کلاس های درسی متعدد و متنوعی را حول و حوش اندیشه شریعتی در دفتر این مرکز تدارک ببیند و جزوات و بولتن هایی را مربوط به تاریخ معاصر، شریعتی شناسی، کویر، اسطوره شناسی نشر دهد. دفتر پژوهش ها همچنین در سال های پس از دوم خرداد نشست های فرهنگی تاثیرگذاری را در حسینیه ارشاد و در بسیاری از شهرستان ها و نیز محافل دانشجویی دانشگاهها پیرامون اندیشه شریعتی برگزار می کرد. این دفتر در دهه ۸۰ به فعالیت های خود ادامه داد که عمدتا نشست های تخصصی پیرامون مسائلی چون ناسیونالیزم، سیاست و روشنفکری، اندیشه عرب و…بوده اند.
۱۳۷۷:
اسطوره آفرینش انسان: علی طهماسبی
عقل مذهبی: تقی رحمانی
بازخوانی عرفان در اندیشه شریعتی: امیر رضایی
شریعتی شناسی: رضا علیجانی
از نمونه رساله هایی است که از سوی دفتر پژوهش ها به چاپ رسیده است.
شریعتی، ایدئولوژی دینی و اقتدار ستیزی | محمد جواد غلامرضا کاشی (مجله کیان ـ تیر و مرداد ۱۳۷۵)
شریعتی، ایدئولوژی دینی و اقتدار ستیزی
محمد جواد غلامرضا کاشی
منبع: مجله کیان (شماره ۳۱)
تاریخ: تیر و مرداد ۱۳۷۵
مقدمه
از بدو پیروزی انقلاب، میان جناحهای مختلف رقیب در عرصهٔ مناقشات سیاسی بویژه در میان گرایشهای مذهبی، دکتر شریعتی جایگاه خاصی به خود اختصاص داده است. میدان بحث و منازعه پیرامون دکتر شریعتی و آرای او چندان گسترده بوده است که شاید بتوان به تعداد این جناحها از دکتر شریعتیها سخن گفت. از همان سالهای پس از پیروزی، دکتر شریعتی طیفی از چهرههای گوناگون را شامل میشد که یک سوی آن، مدافع روحانیت راستین و یک سوی دیگر آن بنیانگذار یا مبشر تئوری اسلام منهای روحانیت بود. جالب اینکه هیچکدام از این جناحهای رقیب ناتوان نبود که در اثبات تفسیری که از دکتر ارائه میکرد، به آثار و اقوالی از او استناد کند و محققانه نظریهٔ خود را به اثبات برساند. بهرغم فاصله گرفتن از مبدأ پیروزی انقلاب، میدان این مناقشات همچنان گسترده است و اذهان را به خود معطوف میکند و شاید آنچه طی این مدت دگرگون شده است، گستردهتر شدن طیف چهرههایی است که دکتر شریعتی شامل آنهاست.
ویژهنامهی نوزدهمین سالگرد شهادت شریعتی (ایران فردا ـ تیر ۱۳۷۵)
یاد
منبع: ایران فردا
تاریخ: تیرماه ۱۳۷۵
مجله ایران فردا (شماره ۲۶ تیرماه ۱۳۷۵)به مناسبت نوزدهمین سالگرد شهادت شریعتی ویژهنامهای منتشر کرده است. در این ویژهنامه این مقالات به چاپ رسیدهاست:
عبدالکریم سروش: شریعتی و فلسفه
امیر رضایی: نقد و بررسی مقاله معبد
اشکوری، بختیاری(علیجانی)، فراستخواه: شریعتی قلهای در مه
شریعتی بگذار تو را تلواسه عشق بخوانم | وحید پوراستاد (پیام هاجر ـ تابستان ۱۳۷۵)
شریعتی بگذار تو را تلواسه عشق بخوانم
وحید پور استاد
منیع: پیام هاجر
تاریخ: تابستان ۱۳۷۵
نشریه «پیام هاجر» به سردبیری و مدیر مسئولی خانم اعظم طالقانی در شمارهی 223 و 224 متنی تحت عنوان «شریعتی بگذار تو را تلواسه عشق بخوانم» به قلم وحید پوراستاد و به مناسبت سالگرد شهادت شریعتی به چاپ رسانده است.
ویژهنامهی سمینار شریعت مطهر (توس ـ پائیز ۱۳۷۵)
شریعت مطهر
منیع: توس
تاریخ: پائیز ۱۳۷۵
مجله توس با مدیرمسئولی محمد صادق جوادی حصار، تک شمارهای را به سمینار «نگرشی بر اندیشههای استاد مطهری و دکتر شریعتی و بررسی اشتراکات آنها» اختصاص دادهاست. این سمینار که توسط انجمن اسلامی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شدهاست توسط روزنامه توس با عنوان « شریعت مطهر» پوشش داده شدهاست و متن مبسوط سخنرانیهای ارائه شده در این مجلس نیز در اختیار خوانندگان قرار گرفته است.
رضا داوری اردکانی، زهرا رهنورد، حسن یوسفیاشکوری، دکتر هاشم آقاجری، دکتر حسین باهر، علیرضا علویتبار، دکتر محسن کدیور و دکتر فرشاد مؤمنی