مراسمهای سومین بزرگداشت شهادت شریعتی در شهرستانها عمدتا از سوی انجمنهای اسلامی دانشکدهها و دفاتر تحکیم وحدت و دانشجویان مسلمان پیرو خط امام برگزار میشود و برنامههای سخنرانیها تحت تاثیر اتفاقات دانشگاه و ماجرای «انقلاب فرهنگی» که در همان سال منجر به بسته شدن دانشگاهها شد، قرار دارد.
مراسم سومین سالگرد هجرت دکتر شریعتی (زمین چمن دانشگاه تهران ـ ۲۶ اردیبهشت ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد هجرت دکتر شریعتی
منبع: روزنامه کیهان
تاریخ: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۵۹
سومین سالگرد هجرت دکتر شریعتی در زمین چمن دانشگاه تهران بار دیگر برگزار شد. «ستاد برگزاری یادواره معلم شهید شریعتی» مسئولیت این مراسم را بر عهده داشت. در اطلاعیهای که به همین مناسبت در روزنامه کیهان به چاپ رسیده است میخوانیم : « بیاییم با اندیشه ناب توحیدی شریعتی، ربقههای اسارت بار این ذهنیتی را که عینیت شرک، یعنی استحمار و استبداد و استثمار، نزد توده های امی میسازند تا بر گردهها شان سوار گردند از هم بگسلیم. تا رایحه خوش آزادی و استقلال و برابری را به نعمت عارفین به مکتب ابراهیمی اسلام علوی برای مستضعفین جهان به ارمغان ببریم . بیاییم با ریختن بنای جبهه ضد امپریالیستی، ضد واپس گرایی، ضد سازشکاری، سنگر آگاهی بخش خلقها را از اکنون و به یاد هجرت معلم انقلاب با هجرت از پلیدی و پوچی مارقین و ناکثین به آن خویشتن فرهنگی اسلامیمان که از صورت تکراری و سنتهای ناآگاهانه منحط به اسلام آگاهی بخش مترقی معترضین تبدیل شده است. پل انتقال آگاهی روشنفکر، مذهبی یا غیر مذهبی، به ایمان مردمان کنیم. و اعجازی که زائیده آگاهی و ایمان است با این نیرو پدیدار گردد…» ( روزنامه کیهان ۲۴ اردیبهشت ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد شهادت دکتر شریعتی ( حسینیه ارشاد ـ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹)
مراسم سالگرد شهادت دکتر شریعتی برای اولین بار پس از انقلاب در حسینیه ارشاد
منبع: روزنامه اطلاعات
تاریخ: ۲۸ خرداد ۱۳۵۹
در تاریخ پنجشنبه ۲۹ خردادماه ۱۳۵۹ به مناسبت سالگرد شهادت دکتر شریعتی در حسینیه ارشاد سمیناری با حضور دکتر حسن حبیبی، محمد مجتهدی شبستری، دکتر ناصرمیناچی و دکتر علی بهزادنیا برگزار شد.
در بیانهای منتشر شده در ۲۸ خرداد در روزنامه اطلاعات، برگزاری این مراسم چنین اعلان شد.
«در بیابانی بس تاریک و سخت هولناک که کسی راه به جایی نمیبرد و گرگان درنده از هر سو در جولان و فولان راهزن از هر گوشه ای در کمین، راهشناسی بهنام دکتر علی شریعتی با ادراکی عمیق و ارادهای آهنین که از اسلام راستین مایه میگرفت رعدآسا به غرش در آمد و در آن تیره وادی هولناک که شکارگاه آدمیان آزاده نقطه نوری را از دور به مردم دست بسته و پای خسته و نفس گسسته نشان داد که به روشنکدهی پیروز نهضت انقلاب اسلامی ایران به همت امت و امامت بت شکن زمان امام خمینی مدظله منتهی گردید که اینک در سالگرد شهادتش حسینیه ارشاد شناخت بیشترش را پیرامون میز گردی سمینار گونه توسط آقایان دکتر حسن حبیبی، محمد مجتهد شبستری، دکتر ناصر میناچی، دکتر علی بهزادینا، روز پنجشنبه ۵۹/۳/۲۹ ساعت ۷ بعد از ظهر طرح مینماید.» (بیشتر…)
روشنفکران و شریعتی (مدرسه عالی شهید مطهری ـ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹)
روشنفکران و شریعتی
مکان: مدرسه عالی شهید مطهری ○ تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۵۹
در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹ مراسمی به مناسبت سالگرد شهادت شریعتی در مسجد عالی شهید مطهری تهران برگزار شد. آیتالله خامنهای علاوه بر حضور در مسجد اعظم قم، در این مراسم نیز حضور یافته و به ایراد سخنرانی پرداخت. متن این سخنرانی نخست ذیل عنوان «روشنفکران و شریعتی» در مجله عروه الوثقی، نشریه دانش آموزان و جوانان حزب جمهوری اسلامی (سال دوم، شماره ۲۶، چنج شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۵۹، ص 10-13 و ص 28- 29 و سال دوم، شماره ۲۷، پنج شنبه ۱۲تیر ۱۳۵۹، ص ۱۳-۱۰) و یک بار دیل عنوان جریان روشنفکری در ایران منتشر شده است. ( به نقل از کتاب «کتابشناسی توصیفی دکتر علی شریعتی-محمد اسفندیاری،۱۳۹۰ – انتشارات صحیفه خرد)
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی در مسجد اعظم قم (قم ـ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی در مسجد اعظم قم
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی (ارگان حزب جمهوری اسلامی)
تاریخ: ۴ تیر ۱۳۵۹
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی به دعوت «مجمع بزرگداشت سومین سالگرد معلم شهید دکتر علی شریعتی» و با دعوت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قم، حزب جمهوری اسلامی دفتر قم، کانون تحقیقاتی توحید، دفتر تبلیغات اسلامی دانش آموزان قم، انجمن اسلامی معلمان، دفتر طرفداران سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی قم در این شهر برگزار میشود. سخنرانی اصلی این مراسم آیتالله سیدعلی خامنهای و موضوع سخنرانی ایشان درباره جریان روشنفکری اسلامی در ایران است. در اطلاعیه ای به همین مناسبت مکان برپایی مراسم بزرگداشت در مسجد اعظم قم و زمان آن روزهای ۲۸ و ۲۹ خرداد قید شده است. متن اطلاعیه به شرح زیر است:
به نام الله، پروردگان شهیدان
خرداد که ماه خون است و یادآور حماسه جاودانی «یادآوران» و «تشیع سرخ» روزهای خونبار فراوانی را شاهد بوده است که از آن جمله است پانزده خرداد سرآغاز نهضت اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی بر اساس نظام امت و امامت و ۲۹ خرداد سالروز شهادت شهید شاهد دکتر علی شریعتی؛ آری ۲۹ خرداد روز شهادت شهیدی است که شهادت را دعوتی می دانست به همه عصرها و همه نسل ها که اگر می توانی بمیران و اگر نمیتوانی بمیر و اکنون با دریغ و درود فراوان که نتوانستیم شاهد حضور آن عزیز در لاله زاران جمهوری اسلامی باشیم مراسم بزرگداشتی را روزهای ۲۸ – ۲۹ خرداد در مسجد اعظم برپا خواهیم داشت. برنامه متعاقبا به آگاهی عموم میرسد.
ستاد برگزاری:
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قم
انجمن اسلامی دانش آموزان قم
انجمن اسلامی معلمان
کانون تحقیقاتی توحید
حزب جمهوری اسلامی دفتر قم
دفتر تبلیغات اسلامی دانش آموزان قم
دفتر طرفداران سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی قم
گزارشهایی از مراسم بزرگداشت سومین سالگرد شهادت شریعتی در شهرستانها (خرداد ۱۳۵۹)
گزارشهایی از مراسم بزرگداشت سومین سالگرد معلم شهید شریعتی در شهرستانها
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی، روزنامه کیهان
تاریخ: ۳۱ خرداد ۱۳۵۹
مراسمهای سومین بزرگداشت شهادت شریعتی در شهرستانها عمدتا از سوی انجمنهای اسلامی دانشکدهها و دفاتر تحکیم وحدت و دانشجویان مسلمان پیرو خط امام برگزار میشود و برنامههای سخنرانیها تحت تاثیر اتفاقات دانشگاه و ماجرای «انقلاب فرهنگی» که در همان سال منجر به بسته شدن دانشگاهها شد، قرار دارد.
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی ( مشهد ـ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی در سالن ورزشی سر پوشیده مهران در مشهد
منبع: روزنامه کیهان
تاریخ: ۲۹ خرداد ۱۳۵۹
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی در مشهد با شرکت هزاران نفر از اهالی مبارز و متعهد این شهر برپا شد. دراین مراسم استاد محمد تقی شریعتی، آیت الله لاهوتی و استاد علی تهرانی، به تفضیل پیرامون مبارزات شهید دکتر شریعتی سخن گفتند. آیت الله لاهوتی در بخشی از سخنان خود اظهار داشت: «جریان تاریخ نمیتواند مسیر نهضت را عوض کند و این پاسداران نهضت هستند که عامل تغییر نهضت میشوند. انقلاب اسلامی به پیروزی رسید ولی تا زمانی که مستضعفان گرسنه در کنار سرمایهداران مال اندوز باشند نمیتوان گفت که آرمانهای انقلاب اسلامی تحقق پیدا کرده و تغییر چند نام به صورت ظاهر نمیتواند نمایانگر حکومت اسلامی باشند و اگر به این صورت ظاهر پایبند باشیم باید بگوییم که در دنیا انقلابات بزرگتری نیز رخ داده است. » آیت الله لاهوتی در بخشی دیگری از سخنان خود گفت: « ما انقلاب را به قیمت جان خریدهایم و تا زنده هستیم از امام و انقلابمان حمایت خواهیم کرد و نخواهیم گذاشت که این انقلاب از مسیر اصلی خود خارج شود. هر چه اختلافات بیشتر شود و تعداد چماق بدستان بیشتر شود شکست انقلاب بیشتر خواهد بود. بر اساس آمارهای که در زندانهای دژخیمان بدست آوردهایم بیشتر افراد دستگیر شده به جرم مطالعه کتابها و پیروی از راه دکتر شریعتی به زندان اقتاده اند و من به شما خراسانیان وارث انقلاب توصیه میکنم که به دقت و بدون نظر کتابهای دکتر شریعتی را بخوانند.»
سپس استاد علی تهرانی با مروری بر تاریخ اسلام و عدم معرقی اسلام در خارج گفت: « اگر مردم مکتبی بودند و خود مفاهیم مکتب را درک کردند و به دنبال آن رفتند می توان اسلام واقعی را پیاده کرد. در دورههای بنی امیه و بنی عباس نظام فئودالی به جایی نرسید و این به دلیلی بود که حکومت داران آن دورهها مردم را از محتوای مکتب دور می داشتند.»
همچنین در این مراسم چند پیام نیز از طرف سازمانها و کانون ها قرائت شد. (بیشتر…)
سمینار «انقلاب فرهنگی و دکتر شریعتی» (دانشگاه تهران ـ ۲۵ تا ۲۸ خرداد ۱۳۵۹)
سمینار «انقلاب فرهنگی و دکتر شریعتی»
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی
تاریخ: ۲۷ خرداد ۱۳۵۹
کمیته تدارک سمینار انقلاب فرهنگی و دکتر شریعتی طی اطلاعیه ای در روز ۲۵ خرداد ۱۳۵۹ اطلاعیه ای به این شرح صادر می کند و از عموم پژوهشگران در آثار شهید شریعتی دعوت به همکاری کرده است:
بسم ا… الحکیم.
انقلاب فرهنگی اسلامی یعنی دگرگونی ارزش های دوران جاهلی و طاغوتی و حاکمیت اسلام راستین محمد و علی و ابوذر. به منظور بزرگداشت خاطره شهادت معلم انقلاب و آموزگار انقلاب فرهنگی و منادی بازگشت به خویشتن دکتر علی شریعتی و برای شناخت و بحث درباره دیدگاه او از فرهنگ و انقلاب سمیناری تحت عنوان انقلاب فرهنگی و دکتر شریعتی در رزوهای یکشنبه ۲۵ تا چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۵۹ در دانشگاه تهران برگزار میشود.
از عموم علاقمندانی که در آثار شهید شریعتی در زمینه انقلاب فرهنگی مطالعه و پژوهشی دارند دعوت می شود که نحوه شرکت و همکاری خود را تا ۱۴ خرداد به کمیته تدارکات در دبیرخانه دانشگاه تهران طبقه پنجم اتاق ۵۱۰ ارسال دارند. تلفنهای: ۶۱۱۲۶۳۵/۶۶۲۶۹۷
ممانعت از برگزاری مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی (باغ ملی، آباده ـ ۲۹ خرداد ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد شهادت شریعتی در آباده برگزار نشد
سومین مراسم سالرد شهادت شریعتی درمحل باغ ملی آباده به دلیل محاصره ماموران مسلح شهربانی برگزاری نشد. فرمانداری آباده چنین توضیح داد: «مسئولین جلسه باید ۴۸ ساعت قبل اجازه میگرفتند تا ما بتوانیم امنیت محل را تأمین بکنیم، ولی چون اینکار انجام نشد برای جلوگیری از هر گونه اتفاقی ما به آنها گفتیم که مراسم را در محل تکیه یا مسجد برگزار کنند ولی آنها قبول نکردند و ناچار به شهربانی اطلاع داده شد که برای جلوگیری از هر گونه بی نظمی در شهر وظایف خود را انجام دهند. برگزار کننده این مراسم ضمن نوشتن شعارهایی بر روی مقوا در جلو محل سخنرانی ایستادند و اعلام کردند که سخنرانی و مراسم بزرگداشت معلم شهید انقلاب دکتر علی شریعتی علی رغم تلاش ما برای گرفتن اجازه اجرای برنامه در محل باع ملی، به علت کارشکنی مسئولین امور و اشغال محل به وسیله مامورین انتظامی برگزار نمیشود.»
مراسم بزرگداشت هجرت شریعتی در گرمسار (۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۹)
در بزرگداشت هجرت شریعتی در گرمسار
مبلغی اسلامی: شریعتی عاشق دانشگاه بود و در تزکیه آن کوشید
منبع: روزنامه انقلاب اسلامی
تاریخ: ۲ خرداد ۱۳۵۹
گروه خبر انقلاب اسلامی پریروز محمد مبلغی اسلامی که به دعوت اهالی گرمسار جهت ایراد سخنرانی در مراسم بزرگداشت هجرت معلم شهید دکتر علی شریعتی به این شهر دعوت شده بود، وارد شد و در اجتماع باشکوهی که بههمین منظور با شرکت جوانان و اقشار مختلف مردم گرمسار تشکیل شده بود به ایراد سخنرانی پرداخت.
مبلغی اسلامی ابتدا از نمایشگاه کتاب بمناسبت هجرت شریعتی دیدن کرد سپس طی سخنانی ضمن تشریح ابعاد متعدد شخصیت استاد شهید دکتر شریعتی یادآور شد:
تلاش بیدریغ شریعتی در عمر کوتاهش که البته در محتوا و کیفیت بسیار بزرگ و پربار، براین بود که نسل جوان را از خطرات و دسایسی که استعمار برایش تدارک دیده بود و درصدد امتداد مسخ فرهنگ و مذهب و بطلان نیروی فکری و جسمی جوانان ایران اسلامی بود نجات بدهد. تلاش شریعتی این بود که جوانان برومند ایران را به مسئولیتهائی که اسلام بر دوش آنها نهاده است، آگاه سازد و آنها را برای مسئولیتهائی که در آینده در انتظارشان است آماده سازد.
او همه هم و غم و زندگی خویش را مصروف بیداری نسل جوان کرد و از نامردمیها، بدگوئیها، بدرفتاریهای گروهی که با همه کوشش درصدد تضعیف و حذف وی بودند لحظهای یاس به دل راه نداد و لحظهای در اعتلای حق درنگ نکرد و محکم و پایمردانه بر ایمان و اعتقادش ایستاد و جانش را هم در این راه گذاشت. تا امروز شما، نسل جوان با آگاهی کامل و شناخت کافی از اسلام، پاسدار استقلال و آزادی در چهارچوب نظام جمهوری باشید. مبلغی اسلامی در بخشی دیگر از سخنان خود گفت شریعتی خوب میدانست که مبارزه برای کسب استقلال علیه استعمارگران و مستبدین، علیه ظلم و ستم و زورگوئی، علیه حاکمیت اقلیتی بر مردم علیه کسانی که خود را محور و مطلق کرده و به کیش فرعون گرائیده بودند و در هر عصری در جوامع بشری از این گونه فرعون کیشان فراوانند اینان در جامعه اسلامی میگویند هر چه ما و گروه ما و حزب ما میگوید درست است و صحیح و هر چه که دیگران میگویند هر چند که بهحق باشد، خلاف است، موج مخالفتها و آماج تهمت و افترا واقع شدن را درپی دارد.
مبلغی اسلامی همچنین با اشاره به علاقه شریعتی نسبت به دانشگاه و دانشجویان و مراکز فرهنگی و کوشش در جهت تزکیه آنها، بستن دانشگاهها بشکل کنونی تحت نام انقلاب فرهنگی را مورد انتقاد قرار داد و افزود:
شکی ندارم که نظام حاکم بر دانشگاههای ما در بیشتر موارد ملهم از فرهنگ استعماری بوده است و نیروی جوان را برای تخریب جامعه خویش تربیت میکرده است اما اینکه تحت انقلاب فرهنگی و به بهانه فساد در دانشگاهها، مراکز دانشگاهی را تعطیل کرده و درها را ببندند و جوانها و استعداد و نیروهای فعال جامعه را سرگردان و راهی خیابانها نمایند هرگز این انقلاب فرهنگی نیست بلکه این کار حذف نیروها و استعدادها و حاکمیت فرهنگ شرک و حاکمیت اقلیتی متشکل در حزب است که بنام انقلاب فرهنگی قالب میشود. در حالیکه انقلاب فرهنگی واقعی یعنی شرکت دادن عموم استعدادها، نیروها و خلاقیتها در جهت تولید و ساختن و اداره کشور است.
مبلغی اسلامی در آخرین قسمت از سخنان خود با اشاره به نحوه حکومت در کشورهای کمونیستی و تک حزبی گفت:
در ایران برنامههای شبیه حزب استالینی پیاده شدنی نیست که اگر عضو حزب باشی نخستوزیر شوی، استاندار، فرماندار و فرمانده سپاه شوی و بتوانی حکومت کنی و در قلب مردم جای گیری و بر قلبها حکومت کنی، بالاخره برای دست یافتن به پست و مسئولیتی نماینده حزب باشی. وی تأکید کرد: بهوش باشید که این قبیل روشها و برنامهها در خود شوروی هم طرفی نبسته است و آنها هم درماندند. انقلاب فرهنگی واقعی در کشور ما یعنی شکستن همین روابط شرکآلود و بها دادن به مردم و اهمیت دادن به افکار عمومی جامعه.
مراسم سومین سالگرد هجرت معلم انقلاب شریعتی (مشهد ـ اردیبهشت ۱۳۵۹)
مراسم سومین سالگرد هجرت معلم انقلاب شریعتی
منبع: روزنامه امت (ارگان جنبش مسلمانان مبارز)
تاریخ: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۵۹
روز پنجشنبه گذشته ۱۳۵۹/۲/۲۵ مراسمی از سوی هواداران جنبش مسلمانان مبارز در مشهد در تجلیل از معلم انقلاب دکتر شریعتی با سخنرانی برادر پیمان تحت عنوان انقلاب فرهنگی از دیدگاه دکتر شریعتی برگزار شد. مراسم که با شرکت عده کثیری از مردم مبارز مشهد جلوه خاصی به خود گرفته بود با آیاتی از قرآن مجید و ترجمه آن شروع و سپس با پیام جنبش مسلمانان مبارزبه مناسبت یادواره هجرت معلم انقلاب ادامه یافت.
در قسمتی از این سخنرانی برادر پیمان نقش روشنفکر در دوران مشروطه و بعد از آن و جریان انحرافی متجددین و افکار غربی و لیبرالشان را مورد بررسی قرار داده و جدایی از تودهها و آشنا نبودن روشنفکران به زبان مردم و نیز وجود مرزبندی های جبری و نفوذ ناپذیر بین روشنفکران دانست و سپس از معلم شهید دکتر شریعتی به عنوان یک روشنفکر مردمی که به زبان توده سخن میگفت یاد کرد. برادر پیمان در مورد سوء استفاده از نام شریعتی همانند سوءاستفاده از شخصیتها و نهضتها و منابع دیگر چنین گفت: «کسانی بودند که یک فرهنگ و طرز فکر و یک نهضت را میخواستند وسیله تآمین ثروت و قدرتمند بکنند و… این کاری است که در مورد شریعتی شده و اگر میبینند کسانی در گوشه و کنار از دکتر شریعتی تجلیل میکنند و بر ضد حرکت مکتبی و فکری او هستند تنها به این دلیل است که او در صحنه نیست آن وقت است که می توانند فکر او را در قالب و عاری از محتوی واقعیاش چون دکور و شعاع بی روح به کار برند.»
این مراسم در ساعت ۸ بعد از ظهر پایان یافت. در این مراسم نمایشگاهی از طرحها و نوشتههای معلم شهید دکتر شریعتی به مناسبت بزرگداشت هجرت وی تربیت داده شده بود.