نهضتهای اسلامی در صد سالهٔ اخیر؛ مرتضی مطهری (۱۳۸۴)
نهضتهای اسلامی در صد سالهٔ اخیر
نویسنده: مرتضی مطهری
تهران، انتشارات صدرا، چاپ اول: ۱۳۸۴، ۱۱۴ صفحه
گفتوگوی چهارجانبه (۱۳۸۵)
گفتوگوی چهارجانبه
متن گفتارهای مرتضی مطهری، آیتالله خامنهای، فخرالدین حجازی و علی شریعتی
تهران، انتشارات صدرا، چاپ هفتم: ۱۳۹۰
طرحی از یک زندگی (نقدها و نظرها)؛ پوران شریعترضوی (۱۳۸۲)
طرحی از یک زندگی (نقدها و نظرها)
نویسنده: پوران شریعت رضوی/ ناشر: چاپخش، تهران/ چاپ اول، ۱۳۸۲
دین، دموکراسی و روشنفکری در ایران امروز؛ محمد رضا تاجیک (۱۳۸۴)
دین، دموکراسی و روشنفکری در ایران امروز
نویسنده: محمد رضا تاجیک؛ تهران، انتشارات موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی؛ چاپ اول ۱۳۸۴، قطع رقعی، شمارگان: ۲۰۰۰، ۲۶۴ صفحه.
این کتاب به گفته ناشر در اوج پویایی و فعالیت گفتمان اصلاح طلبی و روشنفکری دینی نوشته شده و در آن از مباحثی چون دیرینه شناسی آگاهی و تمایلات مذهبی در ایران؛ حکومت های دینی و دردسرهایشان؛ خاتمی، دین، اجتماع و سیاست… سخن گفته شده است. در مقدمه کتاب به موقعیت کانونی دین در هویت انسان و جامعه ایرانی در سده اخیر پرداخته و تحولاتی را که پس از انقلاب، پس از جنگ و در شرایط کنونی از سر گذرانده را سوژه تحلیل خود قرار داده است. محمد رضا تاجیک معتقد است: « اگر چه دین کماکان به عنوان معتبرترین جدی ترین و فراگیر ترین عامل در این عرصه محسوب می گردد اما یگانه سازنده و پردازنده نظام صدقی حاکم بر جامعه ایرانی نیست. سیاست زدگی مفرط سپهر عمومی امروز جامعه نیز از شاخص های دیگر این دوره است.»
«شریعتی، دین داری و روشنفکری»؛ عنوان بخش چهارم این کتاب است. در جمع بندی هفتگانه این فصل به نقل از یوسفی اشکوری دستاوردها و رویکر شریعتی چنین می خوانیم:« شریعتی نگاه نوینی را واد دین شناسی می کند، در کل دستگاه مسلمانی تجدید نظر می کند، تمامی واژه ها و اصطلاحات و مفاهیم دین را از نو تعریف و تفسیر می کند، طبقه بندی سنتی اصول دین و فروع دین را نادیده می گیرد و به جای ان طرح هندسی مکتب را بر پایه یک اصل توحید ارائه می دهد ، تز مذهب علیه مذهب را مبنای تاریخ نگری خود قرار می دهد و اسلام را به مثابه مکتب راهنمای عمل و ایدئولوژی معرفی می کند و آن را شرط تحول در فرهنگ و تمدن می شناسد.
شریعتی، هرمنوتیک رهایی و عرفان مدنی؛ عباس منوچهری (۱۳۸۳)
شریعتی، هرمنوتیک رهایی و عرفان مدنی
نویسنده: عباس منوچهری؛ مترجم: حسین خندق آبادی، تهران، انتشارات موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی؛ چاپ اول ۱۳۸۳، قطع رقعی، شمارگان: ۲۰۰۰ نسخه، ۱۸۶ صفحه.
این کتاب ترجمه فصول مربوط به شریعتی در رساله دکتری دکتر عباس منوچهری در دانشگاه میسوری کانادا همراه با ترجمه دو مقاله در باره شریعتی برای دو مجله بین المللی در حوزه علوم انسانی است که در دهه شصت به زبان انگلیسی نوشته شده و در دهه هفتاد توسط حسین خندق آبادی ترجمه شده است. اندیشه شناسی تطبیقی سه متفکر معاصر: شریعتی،لوکاچ و سورل، موضوع رساله دکتری دکتر منوچهری است. چاپ این دو مطلب را موسسه تحقیقات و توسعه علوم انسانی برعهده می گیرد و در سال ۱۳۸۳ برای اولین بار به چاپ می رسد.
کتاب «شریعتی، هرمنوتیک رهایی و عرفان مدنی» سعی دارد با رویکردی مدرن به بررسی اندیشه های این روشنفکر مسلمان بپردازد. این کتاب به دوبخش کلی تقسیم بندی شده است: بخش اول عنوان عقل نقاد دینی دارد. بخش دوم به مفهوم هرمنوت
یک رهایی و عرفان مدنی در اندیشه شریعتی می پردازد. در آغاز کتاب نیز بخشی با عنوان «طرحی از یک زندگی» به زندگی شریعتی و پیشینه مطالعاتی وی و دیدگاه ها و نظرات دیگران در باره او اختصاص یافته است.
دکتر شریعتی و هنر زیباییشناسی دیگری؛ عباس محمدی اصل (۱۳۸۹)
دکتر شریعتی و هنر زیباییشناسی دیگری
نویسنده: دکتر عباس محمدی اصل؛ تهران، انتشارات حقشناس ، چاپ 1389.
سه شریعتی در آیینه ذهن ما؛ رضا علیجانی (1389)
سه شریعتی در آیینه ذهن ما
نویسنده: رضا علیجانی، تهران، انتشارات قلم؛ چاپ اول 1389؛ 48 صفحه پالتویی.
زیر سقف اعتقاد؛ حسن محدثی ( ۱۳۸۹)
زیر سقف اعتقاد
بنیادهای ماقبل انتقادی اندیشه شریعتی
نویسنده: حسن محدثی؛ انتشارات فرهنگ و اندیشه، چاپ اول ۱۳۸۹، ۲۲۸ ص رقعی.
بررسی و نقد اندیشهی شریعتی؛ خیر الله مردانی(۱۳۸۸)
بررسی و نقد اندیشهی شریعتی
نویسنده: خیرالله مردانی، قم ،انتشارات سپهرآذین . شمارگان 10000، چاپ1388.
از دل کویرم؛ علی دژاکام (۱۳۸۸)
از دل کویرم
(زندگی خودنوشت شریعتی بر اساس آثار)
نویسنده: علی دژاکام؛ قم،نشر صحیفه خرد، چاپ ۱۳۸۸، ۳۱۶ص رقعی .