از شریعتی؛ عبدالکریم سروش (۱۳۸۷)
از شریعتی
نویسنده: عبدالکریم سروش؛ نشرصراط. 1387 ش، چاپ چهارم، 296 صفحه رقعی، چاپ اول: 1384.
مجموعه مقالات از ۷۳ تا ۸۴
کتاب مجموعهای از سخنرانیهای دکتر سروش از سالهای 73 تا 84 است. این مجموعه شامل 9 سخنرانی است که مطولترین آن با نام «شریعتی و پروتستانتیسم» به مقوله دنیوی کردن دین پرداخته و آن را از اهداف مهم روشنفکری دینی به حساب میآورد. سپس جهت نقد و بررسی افکار و اندیشه شریعتی، مختصری از ماهیت و پیامدهای نهضت پروتستانی در جهان مسیحیت را شرح میدهد و در کنار آن نسبت میان دین و دنیا را از منظر روشنفکری دینی شریعتی و بازرگان ارائه داده و با تأکید بر اینکه دین یا باید دنیوی باشد یا اخروی تا به سرانجام رسد، تصریح میکند که گوهر دین تجربه دینی است و دیندار شدن به منظور پرواز روح، معنادار شدن زندگی و آزادگی درونی است که در دین دنیوی میسر نمیگردد. بنابراین دنیا را عقلا به نام دین و برای امکان دین ورزیدن میبایست اداره کنند.
در سخنرانی «شریعتی و غرب» به رویکردهای مختلف به غرب و نتایج و آثار حاصل از آن پرداخته میشود و با اشاره به اصطلاحاتی همچون «غربزدگی» یا «بحران در تمدن غرب» مشخصههای واضعان آن را بر میشمرد؛ مشخصههایی همچون شخصیتپنداری، ماهیتاندیشی، جبرباوری، کلینگری و …
دکتر سروش در این مقاله، شریعتی را مخالف با دموکراسی و لیبرالیسم غربی میداند و از گرایش وی به سوسیالیسم و نیز شباهتش در غربشناسی به جلال آلاحمد میگوید.
به طور کلی دکتر سروش معتقد است که نگاه شریعتی به غرب با تفکیک میان آثار تمدنی و فرهنگ مغرب زمین، بازگشت به سنن و فرهنگ خویش است. در حالیکه با غفلت از«سیالیت هویت» بازگشت به خویشتن شریعتی ناکارآمد خواهد بود. وی با شرح و بیان سیالیت هویت تعبیر دیگری از بازگشت به خویشتن را ارائه میدهد.
گفتارهای دیگر به «شریعتی و فلسفه»، «شریعتی و فلسفه تاریخ»، «شریعتی حافظ زمانه» اختصاص یافته است.