نگاهی دوباره به مبانی فلسفه سیاسی شریعتی | بیژن عبدالکریمی (۱۳۷۰)
نگاهی دوباره به مبانی فلسفه سیاسی شریعتی
یا تأملی بر پارا دوکس دموکراسی متعهد
نویسنده: بیژن عبدالکریمی ؛ تهران ، ناشر : مؤلف؛ چاپ اول 1370 ؛ 317 صفحه رقعی.
این نوشتار به مبانی فلسفه سیاسی شریعتی میپردازد ، در این راستا نویسنده دموکراسی متعهد را در مقابل دو دیدگاه سیاسی لیبرالیسم و سوسیالیسم مورد توجه قرار میدهد . وی اذعان میدارد که شریعتی یکی از بزرگترین فیلسوفان سیاسی فرهنگ اسلامی است که توانسته نگرش نوینی در تفکر اجتماعی و فلسفه سیاسی بر اساس جوهر اندیشه دینی به عمیقترین شکل و فرمالیستی ترین معنا ارائه دهد . زیرا که او منتقد لیبرالیسم و مدافعان آن همچون پوپر آیزایا برلین ، هایک و دیگران و از سوی دیگر منتقد جنبشهای مارکسیستی ، لنینیستی و نئومارکسیسم و حتی سوسیال دموکراتها است . شریعتی با تکیه بر جوهر اندیشه دینی فلسفه سیاسی خود را شکل میدهد که او را از این بابت هم ردیف متفکرانی همچون کییرکه گارد و یا رنه گنون میتوان دانست .
نویسنده منشأ قدرت سیاسی و نحوه توزیع آن را از دیدگاه شریعتی مبتنی بر فلسفه امامت میداند و فلسفه سیاسی وی را مبتنی بر دموکراسی متعهد.
این نوشتار به نقل از نویسنده چند هدف را دنبال می کند.
- ارائه شخصیت شریعتی به عنوان یک فیلسوف سیاسی ….
- نشان دادن ساختار نظام سیاسی ، منشأ قدرت و حاکمیت و نحوه توزیع آن در فلسفه سیاسی شریعتی ، با بیانی توصیفی و تا حدی تبیینی و روشنگرانه ….
- نظام و هندسه بخشیدن به اجزاء و مقولات گوناگون در اندیشههای شریعتی در چار چوب بحث از منشأ حاکمیت و توریع قدرت سیاسی. از منظر نگارنده.
- تأمل و بررسی مقوله یاد شده – منشأ ساختار توزیع قدرت سیاسی در اندیشه شریعتی به همراه طرح و معضلات و پرسشهای نسل امروزین …….
- بحث پیرامون پاره ای از پیامدها و لوازمات اصول و مبانی تفکر شریعتی ……
- تلاش مقدماتی نه چندان کامل برای فهم مرز بندی ها و تمایزات فلسفه سیاسی شریعتی در قلمرو بحث از منشأ و توزیع قدرت سیاسی با دیگر اندیشههای دینی و فلسفههای سیاسی….
- تلاش برای ارائه پاسخی برای حل پارادوکس دموکراسی متعهد .